Türkiye'nin yeni buğdayı

Türkiye'nin yeni buğdayı

Türkiye'de buğdaydaki rekolte düşüklüğünü ortadan kaldıracak yeni bir ekmeklik buğday Romanya'dan getirildi.

Sert ve soğuk koşullara uygun Glosa isimli buğday çiftçinin yeni gözdesi olması bekleniyor. Yüksek verimi ve kalitesiyle dikkat çeken buğday çeşidi için birçok bölgede denemeleri yapıldı. Çalışmalar sonunda yeni buğdayın Trakya Bölgesi'nde dekar başına ortalama 890 kilogram, İç Anadolu Bölgesinde ise 650 kilogram verim rakamlarını yakaladığı kaydedildi.

Konuya ilişkin Yeni Şafak'a bilgi veren Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, Türkiye'de hiç kullanılmayan yeni bir ekmeklik buğdayı olan Glosa'nın TAREKS tarafından Romanya'dan getirildiğini söyledi.

UYGUNLUĞU YAPILDI

Türkiye'de ekim sahalarına uygunluğu tescilini Tarım Kredi olarak sağladıklarını açıklayan Güvendi şunları söyledi: “Özellikle İç Anadolu bölgesinde deneme çalışmalarımızda başarı elde edildi. Bölgede bu yıl yaşanan sert kış koşulları ve aşırı yağışlara rağmen Glosa'yla dekar başına Konya'da 700, Çorum'da 600 kilogram verim alınırken, verimde en yakın çeşitler ortalama 400-500 kilogramda kaldı" dedi.

GLOSA'nın farkı ne?

Kışlık, orta boylu, yatmaya karşı dayanıklı bir çeşit olan buğdayı başaklanma zamanı erkenci bir ürün. Kalite değer- leri incelendiğinde; kırmızı taneli olan çeşit bin tane ağırlığı 33.8-43.0 gram arasında değişiyor. Tescil denemeleri Tekirdağ, Kırklare li (Lülebur-gaz), Edirne'de (Keşan) yapıldı. Bu deneme lerdeki en yüksek verim dekarda bir tonu geçer- ken, ortalama verim dekarda 890,7 kilogram oldu.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.