Türkiye'nin un ihracatında 4 milyon ton beklentisi

Türkiye'nin un ihracatında 4 milyon ton beklentisi

Küresel un ihracatlarının yüzde 5 artmasının beklendiği bu dönemde, Türkiye'yi ihracatta 2,65 milyon tonla Kazakistan takip edecek.

Uluslararası Hububat Konseyine (IGC) göre, buğday üretiminde beklenen artışın da etkisiyle Temmuz 2015/Haziran 2016 döneminde Türkiye'nin un ihracatının, geçen sezona göre 444 bin tonluk (buğday eş değeri cinsinden) artışla yaklaşık 4 milyon tona yükseleceği öngörülüyor.

Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IGC'nin raporuna göre, dünya buğday unu ihracatlarının, Temmuz 2015/Haziran 2016 döneminde, geçen sezona göre 690 bin tonluk artışla (buğday eşdeğeri cinsinden) 14 milyon 520 bin tona çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Yıldan yıla yüzde 5 civarındaki artışın, son dört yılın en yüksek düzeyinde öngörüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, "IGC, cazip fiyatların talebi desteklediğinin görüldüğünü ancak bazı ülkelerdeki çatışmaların da yüksek satın almalara katkıda bulunduğu yorumunda bulunuyor" dedi.

Türkiye'nin buğday unu ticaretinin ise aynı dönemler içinde yüzde 13 artışla 3 milyon 975 bin tona çıkmasının beklendiğine dikkati çeken Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"Geçen yıla göre 444 bin tonluk bir artış beklentisi var. Yüzde 13 oranında artış gösteren un ihracatına rekor yurt içi hasadın katkısının olduğu not ediliyor. Ülkemiz, bu ihracat değeriyle önceki yıllarda liderlik pozisyonunu değişimli olarak paylaştığı Kazakistan'ın 2,65 milyon ton olarak öngörülen un ihracat değerini önemli miktarda aşarak dünya un ticaretinde zirveye oturmuştur. Konsey, diğer bir önde gelen ihracatçı olan AB-28'in 2015/16 sezonu un ihracat öngörüsünü ise yıldan yıla değişmeden 900 bin ton düzeyinde açıklamıştır."

Boyacıoğlu, dünyanın en fazla un ithal eden ülkesi olması beklenen Irak'ın geçen sezon 1,5 milyon ton olan alımlarının bu dönemde 2,2 milyon ton olarak öngörüldüğünü belirterek, "Irak ve Suriye'deki son kullanıcıların yerel değirmencilik kapasitesini olumsuz olarak etkileyen süregelen çatışmalar nedeniyle ithal una geçiş yaptıkları yorumu yapılmıştır. İlaveten, dünya un ithalatında ön sıralarda yer alan Afganistan ve Özbekistan'ın 2015/16 sezonundaki alımlarının, sırasıyla 1,4 ve 1,2 milyon ton düzeylerinde öngörüldüğü açıklanmıştır" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.