'Türkiye'nin ormanlık alanı 12 yılda 9 bin hektar artırıldı'

'Türkiye'nin ormanlık alanı 12 yılda 9 bin hektar artırıldı'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Son 12 yılda 3 milyar 250 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin ormanlık alanı, 12 yılda 9 bin hektar artırılmıştır" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 12 yılda 4 milyon hektarda çalışma yapılıp, 3 milyar 250 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu belirterek, "Bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin ormanlık alanı, son 12 yılda 9 bin hektar artırılmıştır" dedi.

Eroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu "BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı"nın (UNCCD COP12) Yüksek Düzeyli Oturumunda yaptığı konuşmada, çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın, insanlar için tehdit unsuru oluşturan temel meseleler olduğunu bildirdi.

"Çölleşme, toplumların geçim kaynaklarını etkileyen, kimi zaman göçlere zorlayan küresel bir problemdir" ifadesini kullanan Eroğlu, bu durumun dünyada her yıl 500 bin kişiye evini terk ettirdiğini söyledi.

"2023'e kadar 7 milyar fidan hedefliyoruz"

Yürüttükleri çalışmaları anlatan Eroğlu, 2014-2023 yılları arasında uygulanmak üzere hazırlanan Türkiye Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı'nın hayata geçirildiğini bildirdi.

Eroğlu, Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Strateji Eylem Planı'nın da 2013-2017 yıllarını kapsadığını, su havzası bazında kuraklık yönetim planlarının hazırlandığını belirtti.

Türkiye'nin erozyonla mücadelede dünya liderleri arasında yer alan, orman alanını artıran ender ülkelerden biri olduğuna işaret eden Eroğlu, "Son 12 yılda 4 milyon hektar alanda çalışma yapılarak, 3 milyar 250 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin ormanlık alanları, son 12 yılda 9 bin hektar artırılmıştır. 2023 hedeflerimiz arasında, ormanlık alanlarımızın oranını yüzde 27,8'den yüzde 30'a çıkarmak var" dedi.

Çalışmalar sonucunda denizlere, göllere taşınan toprak miktarının yılda 500 milyon tondan 168 milyon tona indirildiğini söyleyen Eroğlu, 2023'e kadar dünyadaki her insan için 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bakan Eroğlu, konferansta alınacak kararlarla, arazi bozulumunun dengelenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha kararlı duruş sergilenmesi açısından dünyaya güçlü bir mesaj verilebileceğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.