Türkiye’nin ilk gangsteri Necdet Elmas hapiste Nurcularla tanıştı hayatı değişti

Türkiye’nin ilk gangsteri Necdet Elmas hapiste Nurcularla tanıştı hayatı değişti

Filmlere konu olacak gerçek hayattan bir kesit

Risale Haber-Haber Merkezi

Bediüzzaman Said Nursi ile görüşen son şahitlerden İsmail Güven’i vefatının 3. yılında rahmetle anıyoruz. 

Isparta İmam Hatip Okulu’nda talebe iken defalarca Bediüzzaman Hazretlerini ziyaret eden İsmail Güven, bir zaman sonra hizmet arkadaşlarıyla beraber hapse düşer ve orada Türkiye’de ilk banka soygununu yapan gangster Necdet Elmas ile aynı koğuşta yatarlar...

Güven, o anları Ömer Özcan’ın Ağabeyler Anlatıyor kitabına anlatmıştı. 

BEN RİSALE-İ NUR ÜNİVERSİTESİNDE OKUYORUM

Sene 1963 İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü son sınıftayım. Tıp Fakültesinde okuyan Mehmet Akay’ın Aksaray’daki evinde yani dersanede bir cumartesi günü toplandık, ders yapıyoruz. O sırada polisler bir baskın yaptı, “Eller yukarı” deyip bizi cemselere doldurup 1. Şubeye götürdüler. İki gece oralarda epeyce hırpalandık. O baskında ben, Mehmet Akay, Zekeriya Kitapçı, Servet Armağan, Mustafa Kavurmacı, Sebahaddin Aksakal, Üzeyir Şenler gibi kardeşler de vardı. Aklıma gelenler bunlar... Zekeriya Kitapçı da vardı ama o hapse girmedi.

Hiç unutmam, Hâkim Üzeyir Şenler’e “Sen hangi fakültede okuyorsun?” diye soruyor, Üzeyir Şenler de “Ben Risale-i Nur Üniversitesinde okuyorum” diye cevap vermişti.

26 gün Sultanahmet hapishanesinde yattık. Ben de o zaman 26 yaşındaydım. Sonradan kapandı o hapishane, otel oldu. Hapse girdiğimiz gece Zübeyir Ağabey, yanında kalan Abdulvahit Mutkan Ağabey ile bize yatak-yorgan göndermişti. O gece yemekhanede yattık ama iki gecenin uykusuzluğunu çıkardık orada... Sonra koğuşlara gittik. 26 gün sonra çıktım, Mehmet Akay kalmaya devam etti.

TÜRKİYE’NİN İLK GANGSTERİ (MAFYA) NECDET ELMAS BİZİMLE NAMAZA BAŞLADI

Hapishanede, Türkiye’de ilk banka soygununu yapan adam Necdet Elmas ile tanıştık... O bizden önce girmiş. Necdet Elmas çok kabiliyetli, zeki birisiydi... Polisleri epeyce oyalamış. O, orada Kur’an öğrendi bizim arkadaşlardan. Biz cemaatle namaz kılardık. İmamlığı ben yapardım. O günkü hapishane şartlarında koğuşta gürültü, patırtı, radyo sesi olsa da namazlarımızı cemaatle kılardık. Hatim ederdik Kur’an’ı. Epey hatim ettik. O sırada Necdet Elmas Risale-i Nur’u tanıdı, okumaya başladı. Sonra bizimle beraber namaz kılmaya başladı, Kur’an okumayı öğrendi...

ÖNCE DİNLE İLGİSİ YOKTU SONRA SAVUNMASINDA BİLE KUR’AN’DAN KONUŞTU

Evvelce hiç din ile ilgisi olmayan Necdet Elmas daha sonraki mahkeme müdafaalarında; “Allah-ü Teâlâ Kur’an’da buyuruyor ki, Peygamberimiz (asm) buyuruyor ki, Bediüzzaman Risale-i Nur’da diyor ki” gibi ifadeler vererek kendisini dine yöneltmişti. Bize karşı çok hürmetliydi. Hatta hapishaneden çıktıktan sonra, ben Maraş İmam Hatip Okulu’na öğretmen olarak tayin olunmuştum. Oraya, bana bir mektup yazmıştı. Ben hapishanede namaz kıldıran imamlarıydım ya... Mektubunda, “Bana yol gösterdiniz, Allah sizden razı olsun” şeklinde yazıyordu. Şimdi o mektubu bulamıyorum. Necdet Elmas daha sonra bir adada açık hapishanedeymiş, izini de kaybettik...

gangsternecdetelmas1.jpg

Necdet Elmas 1961’de Türkiye’de ilk banka soygunu yapan gangsterdir. Polisi günlerce peşinde koşturduktan sonra yakalanmış ve kaderin tebessümüyle hapishane koğuşunda Nurcularla karşılaşmıştır. Risale-i Nur okuyarak namaza başlamış, Kur’an okumayı öğrenmiştir. Mahkeme savunmaları bile değişmişti. 1961 yılının Ağustos ayında itibaren bütün gazete manşetleri bu soygun haberleriyle dolup taşıyordu.

gangsternecdetelmas2.jpg

GAZETE TEK BAŞINA CUMA NAMAZI KILDIRMIŞ BANA

Ben İstanbul’da mahkemede ifade verirken orada bir köşede akşam namazını kılmıştım. Yıllar sonra Maraş İmam Hatip Okulu’na öğretmen olarak tayin olunduğumda Akşam Gazetesi Nurcular aleyhinde bir neşriyat başlattı. O arada benim fotoğrafım gitmiş oraya. Diyor ki altında: “Bir nurcu Cuma namazı kılarken...” Yani tek başıma Cuma namazı kılıyormuşum ben...  Talebeler almış gelmişler gazeteyi, “Hocam bu sizsiniz...” dediler. Baktım hakikaten benim. Çocuklara: “Bunda bir şey var mı? Cuma namazı tek başına olmaz, akşam namazı kılıyordum ben” dedim.

MEDYADA NECDET ELMAS

Necdet Elmas hakkında dönemin gazetelerinde çıkan haberlerden bir kısmı şöyle:

Necdet Elmas, İÜ Hukuk fakültesinde bir süre eğitim gördüğü için savunmasını çoğu zaman kendisi yapmıştı. Hukuk biliyordu. Son cümleleri ise çok manidardı:

Duruşmalar sırasında mahkemenizi incitecek bir şey söyledimse bunu haleti ruhiyeme atfetmenizi rica ederim. Suçta bir kasıt aranırsa benim bu suçta bir kastım yok. Suç bir kir, ceza ise bir banyodur. Ben bu banyoda yıkanacağım. Banyonun dozu fazla kaçırılırsa bu banyo fayda değil zarar tevlit eder. İleride bir kitap yazıp durumu efkarı umumiye arzedeceğim. Müdafalar tali derecede kalır. Esas müdafanın vicdanlarınızda yapılmasını istiyorum. Adalet önünde boynum kıldan incedir.

gangsternecdetelmas3.jpg

HAPİS HAYATININ ARDINDAN NECDET ELMAS

Hapiste çıkan isyanda mahkûmlarla yöneticiler arasında arabulucu oldu. Bir yangında gözünü kırpmadan alevlerin içine daldı, balık ağlarını zarar görmeden çıkardı. Kütüphane binasını boyadı, tamir ettirdi. Gazeteciler aracılığıyla kütüphaneye yeni kitaplar getirtti. Bahçenin bakımını yaptı, ortasına havuz inşa etti. Konserve ve sabun fabrikasının makinelerini ve jeneratörleri tamir etti. Necdet Elmas bambaşka biri olmuştu. Bu değişimi yetkililer de görmüş, Necdet Elmas’a yedi gün dolaşma izni vermişti. Gazetelerde Taksim Meydanı’nda dolaşırken, Galata’da denizi seyrederken, camide dua ederken fotoğrafları çıkıyordu.

Hilton Oteli’ne gittiği bir gün görevli onun Necdet Elmas olduğunu anlamış ve onu içeriye almamıştı. Gazetede çıkan haberde o anı şöyle anlatıyordu: “Eski Necdet olsaydım suratının orta yerine indirirdim!” Ama eski Necdet değildi...

Elmas 80'lerin başında hapisten çıktı. Beşiktaş Belediyesi'nin ona bir büfe tahsis etmesinin ardından bir süre büfe işletti. Basına bu konu hakkında yine konuşmadı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum