Türkiye'nin ilk Aort Cerrahi Merkezi

Türkiye'nin ilk Aort Cerrahi Merkezi

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet verecek Türkiye'nin ilk Aort Cerrahi Merkezi ile 17 yataklı yeni koroner yoğun bakım ünitesi açıldı.

Açılış töreninde konuşan Anadolu Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah Orhan, hem Türkiye'de hem de İstanbul'da yoğun bakım ünitelerine olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirtti.

Orhan, son dönemde yapılan atılımlarla yoğun bakım anlamında Avrupa Birliği ülkelerindeki rakamları yakalamaya çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu anlamda 2015 içerisinde bünyemizdeki 300 yataklık yoğun bakım kapasitesini 400'e çıkardık. Bugün de 17 yoğun bakım yataklı bir üniteyi Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesine hayırseverlerin de katkılarıyla kazandırmış bulunuyoruz. Sadece yoğun bakım olarak değil, ilk defa bir ekip ve takım halinde organize ettiğimiz aort cerrahisi merkeziyle de hem hastalarımızın kronik takiplerinin yapılması hem acil şartlarda en iyi ve uygun müdahalenin zamanında yapılabilmesi ve sonrasında da yoğun bakım takiplerinin yapılabilmesi açısından bu iki merkezin birlikteliği çok önemli." Orhan, bu tür merkezlerin sayılarının artmasını istediklerini vurgulayarak, "Biz, Aort Cerrahi Merkezi ile bir farkındalık oluşturmaya çalıştık. Sadece sağlık hizmeti sunmakla kalmayacağız, ayrıca ülkemizin dört bir yanından merkezimizi görmek isteyen, burada eğitim alıp kendini geliştirmek isteyen profesyonellere de destek vereceğiz" dedi.

"Merkezin sağlık alanına çok büyük katkı vereceğini düşünüyorum"

Törende konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl de Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin markalaşmış bir sağlık tesisi olduğunu ifade etti.
Erdöl, hastanenin varolan yoğun bakım ünitelerine yeni yapılmış ve 17 yatakla hizmet verecek bir merkezin daha ilave edildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Bunun yanında bir Aort Cerrahi Merkezi açılıyor burada. Bunlar ülkemizin sağlık alanında ihtiyacı olan konulara artı değer katacak özelliklerdir. Ben hastanemizin başhekimini, yöneticilerini, emek veren herkesi kutluyorum. Burası yoğun bakım hizmetleri açısından işlerin oldukça iyi yürüdüğü bir hastane. Ancak 17 yatak daha ilave edilmesi gerek İstanbul için, gerekse çevre bölgelerden gelecek hastalarımız için önem taşıyor. Merkezin sağlık alanına çok büyük katkı vereceğini düşünüyorum. Hastanemizi yeni kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitemizin bir eğitim, araştırma hastanesi olarak vasıflandırmamız lazım. Dolasıyla bu hastane, üniversitemizin bir hastanesi ben gurur duyuyorum."

"Eğer acilimize bir hasta geliyorsa 'yerimiz yok' diye geri çevirmiyoruz"

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Mustafa Bulut da hastane kurulduğundan beri bir kuralları olduğunu anlatarak, "Eğer acilimize bir hasta geliyorsa ve kardiyolojiyle ilgili bir problem varsa biz bu hastayı kesinlikle 'yerimiz yok', 'yatağımız dolu' diyerek geri çevirmiyoruz. Mutlaka bir yer bulmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bulut, Türkiye'de henüz yoğun bakım yatak sayısının istenilen düzeyde olmadığını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu durum İstanbul için daha yüksek oranda. Yatak sayısının yüzde 25'inin yoğun bakım olduğu bir hastane yok. Biz de Anadolu yakasında yoğun bakım ihtiyacını karşılayabilmek adına mevcuda ilave 17 yatağın bulunduğu bir merkezi daha hizmete almış bulunuyoruz. Bu bizi ciddi oranda rahatlatacak. Daha rahat hastalarımızı alacağız, daha konforlu mekanlarda onları ağırlayacağız."

"Aortun akut problemleriyle ilgilenecek ayrı bir ekip oluşturduk"

Aort cerrahisiyle ilgili merkez olarak çok ciddi sayıda hastaya hizmet verdiklerine işaret eden Bulut, "Fakat şunu gördük, çevre illerden özellikle bu rahatsızlıkla ilgili, özellikle acil vakalarda sıkıntı yaşayan, hatta ölümle sonuçlanan tablolar oluyor. Bunların bize daha ulaşması, zaman kaybının olmaması gerekiyor. Bir telefonla çevre illerden ya da helikopterle gelebilecek hastaları mazeretsiz hemen kabul edeceğiz. Bu sayede de zaman kaybına sebebiyet vermeyeceğiz. Şu an hazırlığımız o noktada.

Aortun akut problemleriyle ilgili bir hasta ulaşırsa biz onun kabulünü sağlayacağız. Buna hazırız ve bunun için ayrı bir ekip oluşturduk. Normal 24 saat kalp cerrahisinde görevli ekibimizin dışında, sırf bu işle uğraşacak, bu hastalara yönelecek daha etkin çalışacak bir ekip oluşturduk" şeklinde konuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.