Kerem Emre ULUCAN

Kerem Emre ULUCAN

Türkiye'nin gündemindeki Filipinler

Ramazan ve bayram telaşesi, Filipinler'deki genel konuları teğet geçmemize sebep olmuştu. Bu yüzden bugün Filipinler gündemindeki iki konuyu kısaca arz etmek istiyorum.
Birinci konu; Filipinler devlet başkanı Sn. Gloria Macapagal Arroyo'nun  16-19 Eylül tarihinde Türkiye'ye yaptığı çalışma ziyareti ve Filipinler yansımaları...

Sn. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olan Arroyo, ülkemizde üç gün kaldı. Bu süre zarfında Ankara'da temaslarda bulundu. İstanbul'da Yıldız Sarayındaki IRCICA genel merkezinde Sn. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun misafiri oldu. Burada, misafir Cumhurbaşkanına, silahhane binasında yeni açılan paha biçilmez İslam eserlerinin bulunduğu kütüphane gezdirildi. Ayrıca beraberindeki heyetle İzmir-Selçuk'taki Meryem Ana kilisesini ziyaret etti. Selçuk Kaymakamı Aziz İnci kendisine eşlik etti.

Her ne kadar Arroyo'nun devlet başkanlığı koltuğundaki son ayları olsa da, iki ülke için bu ziyaretin üç farklı açıdan önemi vardı:

1- Türkiye ile Filipinler arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yıl dönümünde gerçekleşmesi dolayısıyla ayrı bir önem taşıyordu.

2- Arroyo Türkiye'de, Filipinler'deki on milyonu aşkın Mindanao Müslümanlarının problemlerini hem Cumhurbaşkanlığı, hem de İKÖ Gn.Sekreterliği nezdinde dile getirdi ve konu ile ilgili Türkiye'nin aktif rol almasını istedi.

3- Filipinler'in İKÖ'ne gözlemci üyelik başvurusu için Türkiye'de destek aradı.

Sn. Arroyo'nun Türkiye seyahati, Filipinler basınında da genişçe yer aldı. Ulusal gazetelerden Manila Bulletin, bu geziyi ve sonuçlarını manşete taşıdı.

Dışişleri Bakanı Sn. A.Davudoğlu'nun Filipinler'deki Mindanao Müslümanlarının problemlerine aşina olduğunu biliyoruz. Sn. Davudoğlu Malezya'da öğretim görevlisi olduğu dönemde bölgeyi hem ziyaret etmiş, hem de bölgenin ileri gelenleri ile de görüşmüştü.

İkinci konu; son bir hafta içinde Filipinler'de yaşanan tayfun ve sel felaketi..

Aslında son 10 gündür Pasifik, afetlerle çalkalanıyor. Önce, hâlâ kesintili olarak devam eden ve Filipinler'in başkenti Manila'yi şiddetle etkileyen Ketsana tayfunu ve bu tayfunun sonucunda oluşan sel felaketi. Bu tayfundan dolayı, Vietnam sahillerinde bile yüz bin kişi tahliye edildi.

Ardından Amerikan Somoası açıklarında meydana gelen deprem sonucu tüm Pasifik ülkelerinde verilen tsunami alarmı.

Ve 30 Eylül itibariyle Endonezya'nın Batı Sumatra adasında meydana gelen 7.6 şiddetindeki deprem. Bu depremde ilk belirlemelere göre iki bine yakın ölü var.

Türkiye'miz de, dünyadaki bütün gelişmelere uzak durmadığı gibi bu bölgeye de bigâne kalmadı. İlgi ve alaka sürüyor. Her gün onlarca telefon alıyoruz. Sms'ler, mail'ler ile bizi tanıyan-tanımayan herkes, soruyor, alakadar olmak istiyor.

Geçtiğimiz günlerde, buradaki tayfun şiddetini sürdürürken, TRT bize ulaşıp bilgi istemişti. Biz de Radyo-1'de Günötesi programına telefonla ayrıntılı bir açıklama yaptık. Şu an Filipinler'de çok ciddi bir tayfun ve sel felaketi var ve hâlâ sürüyor. Sadece Manila ve çevresinde 2.500.000 kişi evsiz kalmış durumda. Yüzlerce ölü ve kayıp var.

Burada araya bir not eklemek istiyorum: Ben hayatımda ilk defa tayfun gördüm. Tayfunu coğrafya kitaplarında okumuştuk, TV'den de izlemiştik ama yaşanması bambaşka bir olay. Kasırga ile beraber şiddetle yağan yağmur, sabaha kadar duvarları dövdü. Bir ara koca binanın duvarlarının yıkılacağından endişe ettik. Biz Manila'da 30 katlı bir binanın 18’inci katında idik. Sabaha kadar hem uyuyamadık, hem de bir an evvel, bu şiddetli tayfunun dinmesi için dua ettik. Sabaha karşı pencerelerden içeriye sızan yağmura engel olamadık.

Gün içinde dışarı çıkmak isteyince, manzaranın vahameti ile karşılaştık. Manila sokak ve caddeleri adeta birer nehre dönüşmüştü. Şehrin caddelerinde kayıklar dolaşıyordu. Cidden manzara perişandı.

O andan itibaren Türkiye'den nasıl yardım ulaştırabileceğimize dair düşünmeye başladık. Filipin hükümeti de uluslararası yardım kuruluşlarını acil yardıma çağırdı.

Türkiye'den şu an buraya ilk ulaşan yardımlar, ÇARE Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği'nin yardımları oldu. Ama diğer yardım kuruluşlarının da bir an evvel bölge ile ilgilenmelerini bekliyoruz.

Herhalde dua zamanıdır diyerek bu vesile ile buradaki atmosferi arz etmek istedim.

Haber 7

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.