Türkiye’nin gerçek mürtecileri kim?

Türkiye’nin gerçek mürtecileri kim?

Prof. Eser Karakaş, Türkiye'nin gerçek mürtecilerini açıkladı

Risale Haber-Haber Merkezi

Prof. Eser Karakaş, Türkiye'nin gerçek mürtecilerini açıkladı.

Star Gazetesindeki köşesinde rejim kelimesini duyduğunda nasıl bir duyguya kapıldığını yazan Karakaş, "televizyon ekranlarında ‘rejimi kurtarmak, rejimi savunmak, rejim refleksi göstermek’ gibi laflar duyduğumda birilerinin bana ve geniş yurttaş kitlelerine kazık atmaya hazırlandığını düşünmeye başlarım.
Siyasette, ekonomide çok net tanımlanamayan kavramlardan hep ürkegelmişimdir. Bir kavram çok net tanımlanamıyorsa, herkes istediği yönde bu kavramı yorumlayabiliyorsa birileri de, genellikle eli silahlı olanlar, gün gelir ben rejimden şunu anlıyorum der ve herkese dayatır. Son günlerde bu rejim lafı yine çok kullanılır oldu" dedi.

Sürekli rejim lafını kullananların artık tanındığını vurgulayan Karakaş, "dillerinin altında bir bakla var ama çıkaramıyorlar. Ne kadar eleştirirsek eleştirelim, elimizde yürürlükte bir Anayasa var. Bu Anayasa’nın da değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeleri var, bunların arasında da Cumhuriyet’in temel niteliklerini belirten ikinci madde var ve ikinci madde Cumhuriyet’in bu temel niteliklerini ‘demokrasi, laiklik, hukuk devleti ve sosyal devlet’ olarak tanımlıyor. Anayasal nitelik taşıyan bu dört temel nitelik, demokrasi, laiklik, hukuk devleti ve sosyal devlet kavramları orada dururken, doğrudan bu maddeye ve bu niteliklere gönderme yapmak yerine ne idüğü belirsiz bir ‘rejim’ kavramına atıfta bulunmak ne demektir? Rejim kavramından bahsedenler bu dört temel anayasal nitelik dışında başka şeyleri mi ima etmek istemektedirler? Demokrasi, hukuk devleti, laiklik yerine neden ‘rejim’ gibi ne idüğü belirsiz bir kavram yeniden malum zevatın diline pelesenk olmaktadır? Bu malum zevat demokrasi ve hukuk devleti kavramlarından neden korkmaktadırlar?" şeklinde yazdı.

Karakaş, yazısını şöyle sürdürdü:

"Rejim lafını dillerinden düşürmeyen malum zevatın demokrasi, hukuk devleti ve evrensel laiklik ilkeleriyle (bütçe) bir alakaları yoktur. Evrensel demokrasi ve evrensel hukuk devleti ilkelerinden koparılmış bir cumhuriyetin bırakın üçüncü dünyayı, dördüncü, beşinci dünya ülkelerine yakışacak bir cumhuriyetten farkı olmadığını görmek istememektedirler. ‘Rejim’ciler Türkiye’nin gerçek mürtecileridirler.