'Türkiye'nin en büyük kent meydanı olacak

'Türkiye'nin en büyük kent meydanı olacak

'Milli Eğitim Bakanı Avcı, Türk Dünyası Kent Meydanı Projesi'ni tanıttı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir'de yapılması planlanan Türk Dünyası Kent Meydanı'na ilişkin "Burası Türkiye'nin en büyük kent meydanı olacak" dedi.

Bakan Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile yenisi tamamlandıktan sonra yıkılması planlanan Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda Türk Dünyası Kent Meydanı için hazırlanan projeyi tanıttı.

Eskişehir'in 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini anımsatan Bakan Avcı, kente bugüne kadar Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı aracılığıyla çok sayıda kalıcı eser kazandırıldığını söyledi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın görev süresinin dolmasıyla yarım kalan işleri devam ettirmek için Türk Dünyası Vakfı'nı kurduklarını dile getiren Bakan Avcı, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yaptığımız pek çok hizmet var. 10 binden fazla öğrencimizi Türk dünyası ülkelerine gönderdik. Ajans döneminde 50'den fazla kalıcı eser yapıldı. Bunların başından kültür evleri var. 8 tarihi camiyi aslına uygun restore ettirdik. Türk Dünyası Dede Korkut Parkı şehrimize nefes aldırdı. Dede Korkut Anıt Duvarı, Türk dünyasının seçkin sanatçıları tarafından minyatürlerle süslendi. Mahmudiye'de Atlı Terapi Merkezi hizmete girdi. Özellikle terör olaylarında yaralanan gazilerimizin adaptasyonu sürecinde burası çok yönlü hizmet verilecek. İlçe ve köylerimize de çok sayıda eserler kazandırıldı. Bunun yanında birçok devam eden projemiz var."

- "Bu proje Eskişehir halkının beklentilerine uygun"

Bakan Avcı, Eskişehir'e 33 bin kişilik stadyum yapıldığını ve mevcut stat yerine meydan yapılmasını kararlaştırdıklarını hatırlattı.

Yeni stadın tamamlanmasıyla kent merkezindeki eski stadyum alanınına kentin nefes alacağı güzel bir meydan yapılacağını ifade eden Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Bu proje, 56 bin 400 metrekareyi kapsayan büyük bir Türk Dünyası Meydanı projesi. Bunun 22 bin 500 metrekaresi yeşil zemin, 12 bin 275 metrekare sert zemin. Meydana 6 farklı alandan giriş olacak. Ortada havuz ve eğime yayılan basamaklar görülecek. Meydanın altında yaklaşık 600 araç kapasiteli otopark olacak. Böylece hem şehrin çok ihtiyaç duyduğu yeşil alan, meydan ve rekreasyon imkanı buradan sağlanmış olacak. Hem de kentin ihtiyaç duyduğu büyük bir otopark hizmeti buradan sağlanmış olacak. Sadece bin metrekaresinde ise sosyal hizmetler sunan ahşap yapılar olacak. Kapalı alan üzerine güneş panelleri yerleştirilerek parkın enerji ihtiyacı ihtiyacı da büyük ölçüde kendi kendine sağlanmış olacak."

Bakan Avcı, ayrıca meydanda yer alacak "Millet Bahçesi"nin ise Türk dünyasının güzelliklerini simgeleyen muhtelif çiçekler ve endemik bitkilerle bezeneceğini vurguladı.

Meydan projesinde çok geniş katılımlı bir istişare sürecinden geçtiklerini anlatan Bakan Avcı, "Burası Türkiye'nin en büyük kent meydanı olacak. Çok geniş bir anket çalışması yaptık. Bu proje Eskişehir halkının beklentilerine uygun. Bunu geri dönüşlerden anlıyoruz. Bu haliyle projenin takdir gördüğünü biliyoruz. Meydanı 20 milyon liraya mal edeceğimizi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı, daha sonra Yunus Emre Caddesi'ne geçerek buradaki bir otelde Eskişehir'de Yaşayan Bilecikliler Derneği üyeleriyle basına kapalı görüştü.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.