Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali açıldı

Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali açıldı

Zorlu Enerji Grubu’nca Denizli’de yapımı tamamlanan Kızıldere 2 Jeotermal Santrali açıldı.

Hasan Çilingir'in haberi:

80 MW gücü ile, Türkiye’nin en büyük yer altı sıcak su santrali özelliğine sahip olan Kızıldere 2 açılışına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu katıldı.

Açılış töreninde  konuşan yapan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, Kızıldere 2 Jeotermal Santrali’nin, 250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildiğini söyledi.Grup olarak enerji sektöründe 20 yıldır faaliyet gösterdiklerini ifade eden Zorlu, “Kızıldere Jeotermal Santrali’mizde, önümüzdeki dönemde yapacağımız ilave yatırımlarla birlikte ülkemizin cari açığının kapanmasına yıllık 150 milyon dolarlık bir katkımız olacak. 60 yıldır ektiğimiz tohumların, ülkemiz için değer yaratan meyvelerini toplamaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

    Zorlu,şirketin enerji sektöründeki yatırımlar ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Zorlu Enerji Grubu olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanarak, katma değer oluşturan, istihdamı destekleyen ve her yönüyle katkı sağlayan yatırımlar gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” Ahmet Zorlu, tüm bu çalışmalar neticesinde, Türkiye’nin 2023’te ulaşmak istediği 600 MW’lık jeotermal enerji hedefinin yüzde 70’ini, 2020 yılına kadar Zorlu Enerji Grubu’nun gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.Başbakan Erdoğan da konuşmasında enerji tüketimindeki artışın bir ülkenin refah seviyesini gösterirdiğini kaydetti. Türkiye büyüdükçe enerji ihtiyacının da arttığını söyleyen Erdoğan, “ 2002’ye göre elektrik enerjisi üretimimiz iki kat artarak 61 bin 151 megavata (MW) ulaştı. Santral sayımız 300’den 861’e çıktı. Ülkemiz 1 milyon kilometrelik elektrik iletim ve dağıtım hattıyla Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasındadır.” diye konuştu.

    Santral faaliyete geçtiğinde yıllık 600 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi üretecek. Toplamda, 95 megavat kurulu güçle dünyanın sayılı jeotermal santrallerinden biri olacak Kızıldere projesi kapsamında, 2 bin 500 konut ısıtması ve 500 dönüm sera ısıtması gerçekleştirilecek.

Zaman