İbrahim KİRAS

İbrahim KİRAS

Türkiye’nin birliğini görmek için deprem olması mı lazım

Türkiye’nin birliğini görmek için deprem olması mı lazım

Önceki gün bütün Türkiye’yi can evinden vuran Van depremiyle ilgili gelişmeleri ve tartışmaları sosyal medya üzerinden takip etmeye çalıştım.

Konvansiyonel medya da o gün ve sonrasında iyi bir sınav verdi gerçi. Ama ben toplumun tepkisini, toplumdaki duyarlıkları, toplumdaki hareketlilikleri doğal bir “yansıtıcı” üzerinden gözlemlemeyi tercih ettim.

O gün boyunca bütün Türkiye ayaktaydı. Büyük bir seferberlik başlamıştı. Kimileri yardım çalışmalarını organize ediyor, kimileri gönderilecek yardımlar ve kurtarma çalışmaları için lojistik destek sağlamaya çalışıyordu.

Ellerinden başka bir şey gelmeyenler de ellerini açmış dua ediyordu.

74 milyonluk Türkiye dayanışma ve kardeşlik ruhu içinde birbirine kenetlenmişti.

Çatlak sesler yok muydu? Vardı elbette, ama milletin bütününe hâkim olan kardeşlik atmosferi içinde bir hiç mesabesindeydi bunlar. Yine de “sinek küçüktür ama mide bulandırır”. Bu yüzden mide bulandıran ve muhtemelen provokasyon amaçlayan birtakım yorumlar büyük tepkiyle karşılandı ve lanetlendi.

Aslında böyle bir günde bunu telaffuz bile etmemek lazım ama söylemek durumundayız: Çatlak sesler, tahmin edeceğiniz gibi, etnik dava güden zavallıların sesleriydi. Bir tarafta “Kürtler bunu hak etti” diyebilecek tıynetteki küçük ama mide bulandıran ırkçı grup; öbür tarafta “mağdurlar Kürt olduğu için devlet ilgi göstermiyor” yalanını dünyaya yaymaya çalışan diğer ırkçı grup.

Oysa milletin gündeminde bunların izi bile yoktu. Ne kimse enkaz altında yardım bekleyenlerin etnik kökenini merak ediyordu, ne de oradaki kardeşlerine yardım götürmek için bir an duraksamadan harekete geçenlerin kimliği söz konusu ediliyordu.

Doğal olan da buydu zaten. Çünkü bizim millet olarak öylesine sağlam bir bünyemiz var ki otuz yıldır binlerce can alan bir “etnik terör” bile ırkçılık mikrobunu besleyemedi.

Dünyanın başka yerlerinde olsa bu çapta bir etnik milliyetçilik davasının muhakkak makul ölçekte bir karşılığı ortaya çıkardı.
Milli bünyemizin ırkçılık ve ayrıştırıcılık virüslerine karşı bu kadar güçlü bir dirençle karşı koyabilmesi bizim en büyük avantajımız.

Bunun kıymetini bilmek lazım.

***

Yaşadığımız deprem felaketi belimizi büktü, yüreklerimize ateş düşürdü. Ama bu acı günde tanıklık ettiğimiz dayanışma ve kardeşlik ruhu hiç değilse Türkiye’nin birliğinden ümidini kesmeyenleri haklı çıkardı diye teselli bulduk.

Star

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.