Türkiye'deki deprem kayıt istasyonları incelenecek

Türkiye'deki deprem kayıt istasyonları incelenecek

AFAD tarafından hazırlanan proje kapsamında ülke genelindeki 313 deprem kayıt istasyonunun zemin özellikleri araştırılacak.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) "Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Kayıt İstasyonlarının Zemin Parametrelerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında ülke genelindeki 313 deprem kayıt istasyonunun zemin özellikleri incelenecek.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD Başkanlığınca Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamındaki güdümlü projeyi, KOÜ'nün yürüteceğini belirtti.

Kurtuluş, proje çerçevesinde AFAD tarafından işletilen ve Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'nda yer alan 313 istasyon yerinde arazi çalışmaları yapılacağını bildirdi.

Projenin AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı tarihinin en kapsamlı ve en yüksek bütçeli projesi olma özelliği taşıdığını vurgulayan Kurtuluş, şunları söyledi:

"Bir yıl sürecek projede AFAD tarafından işletilen 81 ildeki 313 deprem kayıt istasyonunda zemin özellikleri belirlenecek. Elde edilecek parametreler sayesinde deprem kayıtları daha sağlıklı ve kaliteli bir şekilde değerlendirilecek. Projeye AFAD deprem dairesinden mühendisler de katılacak. Çalışmalarda cihazların ve gerekli donanımların monte edildiği minibüs de kullanılacak. Her bir istasyon yerinde elde edilen sonuçlar, Türkiye Deprem Yönetmeliği'ne göre sınıflandırılacaktır. Yapılacak çalışma bilimsel ağırlıklı bir iş olup, deprem mühendisliği, jeoteknik ve uygulamalı jeofizik konularında bilgi birikimi gerektirmektedir. "

Kurtuluş, projenin tüm aşamalarında gerçekleştirilecek çalışmaların AFAD tarafından görevlendirilmiş teknik personel eşliğinde yürütüleceğine işaret ederek, "Proje kapsamında hazırlanacak raporda, istasyona ait lokasyon ve yapı bilgisi, istasyonun konumunu gösteren harita, istasyonun uydu görüntüsü, istasyonun bulunduğu konumu, sismik açılımın koordinatları, konumu ve jeofonlar arası mesafeleri gösteren kroki, istasyonun genel durumunu gösteren resimler de yer alacak" ifadesini kullandı.

- "Elde edilen bilgiler önemli bir boşluğu dolduracaktır"

KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fadime Sertçelik de Türkiye'de meydana gelen deprem aktivitesine bağlı olarak kuvvetli yer hareketlerinin izlendiği 500'ün üzerinde istasyondan oluşan ağın AFAD tarafından işletildiğini belirtti.

Deprem kayıt istasyonların kurulduğu yerin zemin özelliklerinin elde edilen kayıtları doğrudan etkilediğine işaret eden Sertçelik, şunları kaydetti:

"Ağda bulunan deprem istasyonlarının bir bölümünde jeofizik yöntemler kullanılarak zemin özellikleri belirlenmişken, bu proje kapsamında çalışma yapılmayan istasyonlarda zemin parametreleri belirlenecektir. Proje sonunda elde edilen bilgiler önemli bir boşluğu dolduracaktır. Zira, bu istasyon kayıtları, AFAD-Türkiye Kuvvetli Yer Hareketi ve Ön Hasar Tahmin Sistemleri Çalışma Grubu tarafından depremle her tür yapıya gelen ve hasar yapabilen kuvvetleri ölçmek, Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi aracılığıyla tahmini veya ölçülmüş değerlerden max ivme değerini belirlemek ve şiddet dağılım haritaları üretmek, deprem bölgeleri haritasının hazırlanmasına yönelik veri tabanının oluşturmak, deprem senaryoları üreterek illerin deprem tehlike ve risk çalışmaları, deprem master planları için veri tabanı oluşturmak gibi önemli çalışmalarda kullanılmaktadır."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.