Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israf ediliyor

Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israf ediliyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıdanın israf edildiğini söyledi.

Bakan Pakdemirli, "büyütelim, besleyelim; hep birlikte sürdürelim" temasıyla yapılan 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliğine video konferans aracılığıyla katıldı.

Çiftlikten sofraya gıda zincirinin tüm aşamalarında yaşanan kayıp ve israfların doğal kaynaklar ve ekonomiler üzerinde yarattığı baskıdan da bahseden Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle vurgulamak isterim ki, gıda kaybı, israf ve bunun etkileri konusundaki rakamlar oldukça net ve etkileyici. Türkiye'de her yıl yaklaşık 19 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, ürettiğimizin neredeyse beşte biri. Yine Türkiye'de gıda kaybı düzeyine baktığımızda ise neredeyse yüzde 40'lık bir oranla karşılaşıyoruz. Bu rakamları ne ifade ettiğini tam olarak anlayabilmemiz için bir örnek vermek istiyorum: Ülkemizde gıda israfını sadece yüzde 2 oranında iyileştirebilsek, yaklaşık 360 bin ailenin 1 yıllık geçim giderlerini karşılayabiliriz. İşte bu nedenle, gıda kaybı ve israfı ile mücadelede Türkiye'de neler yaptığımızı paylaşmak isterim.

"FAO ile işbirliğimiz çerçevesinde, gıda kaybını ve israfını azaltmak ve vizyonumuzu ulusaldan bölgesel düzeye yaymak amacıyla Türkiye Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlandı. Bu belge, işbirlikçi ve çoğulcu bir yaklaşımın mükemmel bir örneği. Ayrıca, tamamen Hükümetimiz tarafından finanse edilen FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında Türkiye ve Orta Asya'da gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik bölgesel bir proje başlattık. Proje aynı zamanda 'Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık' adlı ulusal kampanyayı da kapsıyor. Bu kampanya ile ilk etapta gıda kayıp ve israflarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Daha sonra da gıda kayıp ve israflarının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik bir dizi aksiyonu faaliyete almış olacağız. Bunlara ilişkin tüm bilgi ve dokümanlara 'Gıdanı Koru' web sayfasından ulaşabilirsiniz

ilkha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.