Türkiye’de birlik, beraberlik ve kardeşliğin harcı İslâm

Türkiye’de birlik, beraberlik ve kardeşliğin harcı İslâm

‘Kürt Meselesine İslami Çözüm’ çalıştayı Diyarbakır’da başladı. Çözüm sürecinde, sorunun İslam kardeşliği çerçevesinde çözülmesi masaya yatırılıyor

‘Kürt Meselesine İslami Çözüm’ adı altındaki çalıştay Diyarbakır’da başladı. İslami hassasiyete sahip 400 STK temsilcisinin katıldığı çalıştayda, çözüm sürecinde Müslüman Kürtlere yer verilmesi ve sorunun İslam kardeşliği çerçevesinde çözülmesi masaya yatırılıyor. Mustazaflar Cemiyeti, Memur-Sen ve Anadolu Platformu’nun da yer aldığı çalıştay bugün de devam edecek.

Diyarbakır’da “Kürt Meselesine İslami Çözüm” çalıştayı düzenlendi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde aralarında Mustazaflar Cemiyeti, Anadolu Platformu ve Memur-Sen’in de yer aldığı bazı sivil toplum örgütlerince bir otelde gerçekleştirilen çalıştay Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını sivil toplum kuruluşlarını temsilen Türkçe Ersin Eryılmaz, Kürtçe de Mahmut Kılıç yaptı.

Eryılmaz, İslam ümmetinin Anadolu coğrafyasında yaşayan evlatları olarak uzlaşmayı, ortak iyilikte buluşmayı, çözüm dilini beslemeyi, ortak aklı harekete geçirmeyi esas alan bir yaklaşımla hareket ettiklerini söyledi. Eryılmaz, yeni dostluklar kurma vaktinin geldiğini ifade ederek, bunun herkesin “insani ve İslami” sorumluluğu olduğuna inandıklarını dile getirdi.

‘’Amacımız, bir araya gelmek, ortak zeminlerde buluşmak, bu toprakların dünü, bugünü ve yarını üzerine kafa yormak, ümmetin ve insanlığın vicdanı olarak gür bir seda ve ortak bir tavır ortaya koyabilmektir” diyen Eryılmaz, şunları kaydetti:

 “Bugün vacip olan etrafı ateş çemberiyle çevrili coğrafyamızda kanın kıyısında çözümlenmeye çalışılan Kürt meselesi ve çözüm sürecini konuşmaktır. Kalıcı bir barışın temelinde mutlaka İslam kardeşliği harcının yer alması gerekir. Biz İslami camialar olarak Kürt meselesinin, silahların gölgesinden ve ideolojik çıkar hesaplarının etkisinden uzakta, hak, adalet ve özgürlük ilkeleri çerçevesinde meselenin asıl muhatabı olan Müslüman Kürt halkının vicdanının sesini özgürce ifade edebileceği bir şekilde ele alınabilmesini sağlamak için istişare zemininde ve ortak aklın istikametinde üzerimize düşen adımları atmaya devam edeceğiz.’’

Çalıştayda konuşmaların ardından ‘’Geçmişten Günümüze Kürt Meselesi ve Çözüm Süreci’’ konulu panele geçildi.

MÜSLÜMAN KESİM ÇÖZÜM İÇİN BİRLEŞTİ

Çalıştayı değerlendiren Anadolu Platformu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kayan, “Birbirlerinden ayrı hareket eden Müslüman yapılar ilk defa güçlü bir şekilde aynı masanın etrafında bu soruna kafa yoruyor. Çatışmanın durması ve kendi iç barışımızı mutlaka temin etmemiz lazım ki yeni bir rüzgar estirebilelim” dedi.

Mustazaflar Cemiyeti adına çalıştay tertip komitesinde yer alan Vedat Turgut ise, “Umarız bu çalıştay, bir çağrı olur, hükümet, halk ve gerekse HDP, çözümde Müslümanların da yer alarak sürecin halkın örfüne, adetine uygun olması gerektiği algısına varırlar” diye konuştu.

“ÇÖZÜM SÜRECİNİN SAHİBİYİZ”

Anadolu Platformu adına tertip komitesinde yer alan Saim Dursun ise düzenlenen çalıştayın bir aşama olduğunu aktararak, bu çalışmanın Kürt sorununu bir anda çözmesini beklemediklerini belirtti.

Dursun, bu çalıştayın yanı sıra Van, İstanbul ve Erbil’de de uluslararası 3 çalıştay yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

“BU SÜREÇTE BÜTÜN KESİMLER MUHATAP OLARAK KABUL EDİLMELİ”

Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş de çalıştayın amacının Türkiye’de birlik, beraberlik ve kardeşliğin tesisini sağlamak olduğunu söyledi.

Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerinin pazarlıksız bir şekilde verilmesi gerektiğini düşündüklerini aktaran Memiş, şunları dile getirdi: “Bu süreçte bütün kesimler muhatap olarak kabul edilmeli. Hükümetin, Kürtlerin arasındaki muhafazakar insanların da bu sorunun bir parçası olduğunun farkında varması lazım. Muhafazakar insanlar İslami yaklaşım olmadan çözümün asla olamayacağının bilinmesini istiyor.”

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.