Türkiye'de 6 yılda 7 milyon kişi güvenli trafik eğitimi aldı

Türkiye'de 6 yılda 7 milyon kişi güvenli trafik eğitimi aldı

BM'nin 2010'da hazırladığı "Trafik Güvenliği Eylem Planı" çerçevesinde hayata geçirilen "Trafikte Sorumluluk Hareketi" kapsamında, 6 yılda başta öğrenci ve öğretmenler olmak üzere yaklaşık 7 milyon kişiye güvenli trafik kullanımı anlatıldı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) 2010'da aldığı karar doğrultusunda hazırlanan "Trafik Güvenliği Eylem Planı" çerçevesinde hayata geçirilen "Trafikte Sorumluluk Hareketi" kapsamında yer alan projelerle 6 yılda başta öğrenci ve öğretmenler olmak üzere yaklaşık 7 milyon kişiye güvenli trafik kullanımı anlatıldı.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye'de trafik güvenliğine ilişkin çalışmalar, BM'nin 2 Mart 2010'daki toplantısında "2011-2020 yıllarında trafik kazalarından kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması"na yönelik alınan karar kapsamında yürütülüyor.

Bu doğrultuda Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde ilgili kurum ve kuruluşların işbirliğinde hazırlanan "Trafik Güvenliği Eylem Planı" Türkiye'nin konuyla ilgili yürüttüğü çalışmaların çatısını oluşturuyor.

Emniyet yetkilileri, plan bünyesindeki "Trafikte Sorumluluk Hareketi"nde yer alan "Can Dostları Hareketi", "Trafikte Gençlik Hareketi" ve "İyi Dersler Şoför Amca" projeleriyle öğrenci, veli, öğretmen ve servis şoförlerine güvenli trafik kullanımı eğitimleri veriyor ve trafikte sorumluluk bilincini oluşturmaya çalışıyor.

 Trafik güvenliği projeleri

Bu kapsamda 2010'da başlayan "Can Dostları Hareketi"nde, eğitim alan öğretmenlerin 4. sınıf öğrencilerine, öğrencilerin de ailelerine zincir şeklinde trafik güvenliği ve sorumluluğu konularında bilgi aktarmasının sağlanması amaçlandı. Bu eğitimlerden 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 49 ilde 5 bin 518 öğretmen, 168 bin öğrenci, 336 bin veli ve 8 bin 800 servis şoförü faydalandı.

Lise öğrencilerine yönelik hazırlanan ve 2012'de başlatılan "Trafikte Gençlik Hareketi"nde eğitimler, öğrencilerin "Trafik ve İlk Yardım" dersini, etkileşime dayalı bir öğretme yaklaşımı olan "Örnek Olay İncelemesi" yöntemiyle öğrenmelerini sağlamak üzere tasarlandı. 

Taşımalı eğitim sisteminde görevli servis şoförlerine 2014'te başlatılan "İyi Dersler Şoför Amca Projesi" ile trafik güvenliği, ilk yardım, iletişim ve ilgili mevzuat konusunda eğitimler verildi. Proje sayesinde eğitimleri alan şoförlerin tercih edilir ve daha itibarlı hale gelmelerine olanak sağlandı. 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 20 ilde, 16 bin 108 servis şoförü ve 10 bin 73 öğrenci eğitimlere katıldı.

Harekette yer alan projelerden "Güvenli Taşıt Hareketi" ve "Sorumlu Vatandaş Hareketi" projeleri 2013'te tamamlanırken, "Can Dostları Hareketi", "Trafikte Gençlik Hareketi" ve "İyi Dersler Şoför Amca Projesi" halen devam ediyor.

Böylece tamamlanan projeler de dahil olmak üzere 2010 yılından 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 1 milyon 130 bin 993 kişinin doğrudan, 5 milyon 823 bin 972 kişinin dolaylı olmak üzere toplam 6 milyon 954 bin 965 kişinin güvenli trafik kullanımı hakkında bilgi edinmesi sağlandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.