Türkiye’de 300 bin termal konut hedefleniyor!

Türkiye’de 300 bin termal konut hedefleniyor!

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci 2023 hedeflerinin '300 bin konutun jeotermalden ısınması' olduğunu ifade etti.

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, şehir ısıtmasında jeotermal için daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye genelinde 90 bin konutun ısınması jeotermalden sağlanıyor. 2023 hedefi olarak bunu 300 bin konuta çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Bahçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin jeotermal potansiyeli açısından dünyada 7'nci, Avrupa'da ise birinci olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu potansiyeli kullanma açısından üst sıralarda olmadığına dikkati çeken Bahçeci, 2007 yılında çıkarılan Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Minerralli Sular Kanunu ile elektrik üretimi, seracılık ve turizm yatırımlarında hızlı ilerlemeler yaşandığını vurguladı.
Bahçeci, mayıs ayında Avustralya'da yapılan Dünya Jeotermal Kongresi'nde Türkiye'nin dünyada jeotermalde en hızlı ilerleyen ülke seçildiğine ancak Türkiye'de şehir ısıtmasında doğalgazın ağırlığının giderek arttığına işaret edildiğini aktardı.

İran ve Rusya ile yaşanan doğalgaz sorunlarına değinen Bahçeci, "Rusya ve İran ile yaşanan krizler Türkiye'yi sürekli başka arayışlara itiyor. Özellikle şehir ısıtmasında Türkiye'nin jeotermale daha fazla yatırım yapması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.
 
Şehirlerin ısıtılmasında jeotermal potansiyelin daha çok artırılabileceğini belirten Bahçeci, şöyle devam etti:
 
"Türkiye genelinde 90 bin konutun ısınması jeotermalden sağlanıyor. 2023 hedefi olarak bunu 300 bin konuta çıkarmayı hedefliyoruz. Geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'mız ile yaptığımız toplantıda özellikle bu konuyu ilettim. Jeotermal kaynaklarla şehir ısıtmasında yerel yönetimlere destek sağlanması lazım."
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli şekilde doğru projeler üretilebileceğini ifade eden Bahçeci, Orman ve Su İşleri Bakanlığının içme suyunda belediyelere verdiği desteğin benzerinin şehir ısıtmasında jeotermalin kullanılması için de sağlanabileceğini belirterek, "Birlik olarak 25 yıllık uzun vadeli kredilerle şehir ısıtmasında teşvikler sağlanmasını teklif ediyoruz" dedi.
 
İçme suyunda belediyelere verilen destekleri örnek gösteren Bahçeci, "Orman ve Su İşleri Bakanlığımız içme suyu ana ishale hatlarını yenileyen belediyeleri 5 yıl ödemesiz, 25 yıllık düşük faizli kredilerle teşvik ediyor. Kırşehir Belediyesi olarak biz de bu teşviklerden faydalanıyoruz. Bunun gibi hükümetin desteğiyle sağlanacak kredilerle jeotermal yatırımlar desteklenmeli" şeklinde konuştu.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileriyle toplantı yaparak geniş bir bilgi aktaracaklarını dile getiren Bahçeci, şunları kaydetti:

"Jeotermalin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de seracılıkta da jeotermal ısının kaynakların kullanılmasıyla ilgili ciddi yatırımlar var. Özel sektörün önü açılınca yatırımcılar da geliyor. Yeni yasal düzenlemeler de gerekiyor. Büyükşehir Belediyelerinin bu tür yatırımları daha çok desteklemesi lazım. Bununla ilgili birtakım düzenlemeler de yapılıyor. Türkiye seraların jeotermalle ısıtılmasıyla ilgili de agresif bir şekilde büyüyor."
 

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.