Türkiye- Yunanistan arasında Ayasofya polemiği

Türkiye- Yunanistan arasında Ayasofya polemiği

Ayasofya’da Ramazan süresince Kur’an okutulmasına, Yunanistan’ın itiraz etmesine Türkiye’den sert tepki geldi. Fatih Sultan Mehmet Han’ın Ayasofya Camii’nin asli amacının dışında kullanılmasına dair yaptığı ağır beddualarını hatırlatan kanaat önderleri...

Ayasofya’da Ramazan sürecisince Kur’an okutulmasından Yunanistan’ın rahatsız olmasına Türkiye’den sert tepki geldi. Fatih Sultan Mehmet Han’ın Ayasofya Camii’nin asli amacının dışında kullanılmasına dair yaptığı ağır beddualarını hatırlatan kanaat önderleri, “Türkiye ve İslam coğrafyasını bu bedduadan gelin bu Ramazan’da kurtaralım. Ayasofya bu mübarek Ramazan’da açılsın ve iki rahmet birleştirilsin” dediler.

YUNANİSTAN RAHATSIZ OLDU

Ayasofya’da Ramazan sürecince hem Kur’an okunması hem de TRT Diyanet TV’nin sahur programından rahatsız olan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Times dergisine, “Bir zamanlar dünyanın en büyük Rum Ortodoks Kilisesi olan Ayasofya’da Kur’an okutulup televizyonda yayınlanması gerici ve bağnazlığın sınırında” şeklinde değerlendirildi. Ayrıca Yunanistan’dan yapılan değişik açıklamalarda ise Ayasofya’nın Ortodoks Hrıstiyanlar için önemine dikkat çekilerek Türkiye’nin Avrupa süreciyle uyuşmadığı iddia edildi.

ARKA PLÂNDA BATILILARLA YAPILAN İTTİFAK VAR

Mustafa Kemal’in Batılılarla pazarlık yaparak Ayasofya’yı müzeye çevirdiğini ve bu nedenle Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim okunmasından rahatsızlık duyduğunu dile getiren Ayasofya kitabının yazarı ve Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, “Mustafa Kemal, Ayasofya’yı müze olarak açarken yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın gönlünü hoş tutmak, Batı ile ilişkileri geliştirmek ve Ayasofya’nın çok masraflı olduğu gerekçesiyle müzeye çevirdiğini açıklamıştır. Müze olmasının arka planında Mustafa Kemal’in Batılılarla yaptığı ittifak vardır. İşte bu nedenle Yunanistan Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim okunmasından rahatsız olmuştur” dedi.

LANETTEN NASİBMİZİ ALMIŞ OLACAĞIZ

Türkiye’deki bela ve musibetlerden kurtulması için Ayasofya’nın açılmasının önemine dikkat çeken Akgündüz, “Bu millet Ayasofya’yı müzelikten kurtarıp, camiye çevirmedikçe Fatih’in lanetine müstehak olmaya devam edecektir. Fatih,  ‘Sahte bakanlar kurulu kararıyla bu vakfın gayesini, şeklini değiştirenlere Allah lanet etsin, melekler lanet etsin, Müslümanlar lanet etsin’ diyor. Ayasofya camiye çevrilmediği sürece hepimiz bu lanetten nasibimizi almış olacağız. Şu anda Amerika, Türkiye’ye karşı savaş veriyor. Bunun aksini söyleyen aptaldır. Amerika bu arada Rusya’yı, İran ve ekibini de yanına aldı. Bütün bu hücumlara ve Almanya’nın hücumuna karşı yapılacak en güzel şey, İslam aleminin gönlünü kazanmak, Allah’ın yardımını celp etmek için Ayasofya’nın acilen ibadete açılması gerekir” açıklamasında bulundu.

ÜMMETİN DİRİLİŞİNE SEBEB OLUR

Yunanistan’ın Anayasa’sının ilk maddelerinde büyük kiliselere yani Ayasofya’ya bağlılıktan söz edildiğine dikkat çeken Yeni Türkiye Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Hasan Celal Güzel, “Laiklik anlayışının dinsizlik olarak anlaşılması ve Batı’ya karşı aşağılık duygusunun bir sonucu olarak Ayasofya müze yapılmıştır. Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim okunursa, namaz kılınırsa sanki kıyamet kopacaktır şeklinde bir kamuoyu oluşturulmuştur. Almanya’da kiliselerin desteklediği soykırım iftirasına yönelik alınan karardan sonra Ayasofya’yı cami yapmamız lazım. Ayasofya’nın cami olmasının artık zamanı gelmiştir. Ayasofya’nın tarihimiz içinde son derece önemli bir yeri vardır ve kim ne derse desin ve bizim acilen Ayasofya’yı cami olarak ibadete açmamız lazım. Ayasofya’nın açılması Müslümanların belini doğrultmasına, huzura ve İslam coğrafyasındaki kardeşliğin pekişmesine, ümmetin yeniden dirilişine ve heyecanına neden olur” dedi.

BELALARIN DEFEDİLMESİNE DUA OLUR

Türkiye’nin Ayasofya konusunda yapması gerekenin Yunanistan’ın tersinden söylediğini belirten eğitimci yazar Vehbi Vakkasoğlu, “Ayasofya’da Kur’an okunduğu için Yunanistan rahatsız oluyorsa bu bizi mutlu eder. Müslümanlar, fethin sembolü ve İslam coğrafyasının sembolü Ayasofya’nın aslına irca edilmesini arzu ediyorlar. Yunanistan’ın Ayasofya’ya yönelik açıklaması biz Müslümanlara bir manada ders niteliğindedir. Artık Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyetindeki hakikatlere döndürülmeli. Ayasofya’nın cami olarak açılması üzerimizdeki musibetlerin, belaların defedilmesine de fiili bir dua olur” ifadelerini kullandı.

RAHMET BİRLEŞTİRİLSİN

Necip Fazıl Kısakürek’in  “Ayasofya açılacak ve bir devrin kirli çamaşırları, tarihin bilinmeyen sırları onun mahzenlerinden ortaya çıkıp saçılacak” sözünü de hatırlatan Vakkasoğlu, “Necip Fazıl’ın bu sözünü  mecazi anlamda alırsak, tarihimizin geleceğe ışık tutan güzellikleri, bilinmezleri bütün Müslümanlara yönelik bir açıklama olacaktır. Ayasofya’nın açılması bütün ümmete cesaret ve moral verecektir. Ramazan rahmeti içerisinde Ayasofya’nın açılacağının açıklanması, iki rahmeti birleştirecektir. Böyle umuyor ve böyle dua ediyorum” şeklinde konuştu.

Ayasofya’da Ramazan süresince hem Kur’an okunması hem de TRT Diyanet TV’nin sahur programı yapması, Yunanistan’ı rahatsız etmişti. Sahur programının ilk konuğu ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez olmuştu.

Yeni Akit

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.