Türkiye-Suriye-Irak-İran-Kürdistan Birliği

Türkiye-Suriye, Türkiye-Irak ve ufukta beliren Türkiye-Suriye-Irak stratejik işbirliği anlaşmaları, Türkiye ile İran ve İran ile Suriye arasındaki sıkı bağlar, İran ile Irak'ın birçok sahadaki içli-dışlılığı, ayrıca mezkûr devletlerin Kürt meselesine nihai çözüm arayışları, bana aşağıdaki projeyi ilham etti:

1. Türkiye, Suriye, Irak ve İran şu veya bu şekilde birleşecek.

2. Kürdistan, birliğin beşinci üyesi olacak.

3. Siyasi, iktisadi ve askeri entegrasyon (bütünleşme), Birlik Ülkeleri'nin ortak gündeminin birinci maddesini teşkil edecek.

4. Birlik ülkeleri arasındaki sınırlar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eyalet sınırları ve yahut Bosna-Hersek'teki "entite" yahut "kanton" sınırları gibi ardına kadar açık olup, sadece 'bölgesel idareler'in nerede başlayıp nerede bittiğini gösterecek.

5. Birlik Ülkeleri arasında seyahat ve alışveriş hiçbir kısıtlamaya tâbi tutulmayacak.

6. Birlik Ülkeleri ayrı ayrı idari ve kanuni müktesebatlara sahip olacaklar, fakat bunların hepsinin üzerinde Birlik Şûrâsı'nın kararları bulunacak.

7. Birlik Ülkeleri'nden her biri beynelmilel camiada "egemen devlet" statüsüyle temsil edilecek, fakat dış politikalarda Birlik Şûrâsı'nın çizdiği genel çerçevenin dışına çıkılmayacak.

8. Birlik Ülkeleri'nden herhangi birine yapılacak saldırının bütün Birlik Ülkeleri'ne yapılmış sayılacağı ilan edilecek.

9. Ordular tedrici olarak birleştirilecek; ilk etapta, Birlik Ülkeleri'nden her birinin nüfusunun binde biri oranında askerin yer alacağı bir Birlik Ordusu kurulacak.

10. Birlik Ülkeleri arasında bir tek asker bile bulunmayacak; sınır muhafızlığı sadece Birlik dışı ülkelerle sınırlarda söz konusu olacak.

11. İsrail haricindeki bütün Ortadoğu ülkelerine potansiyel Birlik üyeleri nazarıyla bakılacak ve onların sağlıklı bir süreç içinde Birlik Ülkeleri'ne katılmaları için çaba gösterilecek.

12. İsrail üzerinde müthiş bir caydırıcılık ve yaptırım gücü elde edilecek.

13. Birlik Ülkeleri arasındaki sınırların fiilen kalkmasıyla beraber bu sınırlardan kaynaklanan gerginliklerin son bulması ve bölgede siyasi / iktisadi / askeri entegrasyonun gerçekleşmesiyle beraber dış güçlere karşı fevkalade güçlü bir konuma kavuşulması sayesinde, 'ulusal beka' endişesinden kaynaklanan politikalar (mesela etnik kimlikler üzerinde baskı politikaları) tarihe karışacak.

İnşaallah, inşaallah, inşaallah…

Yeni Şafak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum