Türkiye obezite ve şeker hastalığında Avrupa'da ilk sırada

Türkiye obezite ve şeker hastalığında Avrupa'da ilk sırada

Word Obesity Observatory tarafından en son girilen veriler doğrultusunda Türkiye hala Avrupa’nın en obez ülkesi olma konumunu sürdürürken, aynı zamanda şeker hastalığında da ilk sırada.

Son açıklanan verilere göre Avrupa'da obezite oranı en yüksek olan ülke Türkiye. Verilere göre Türkiye'den yetişkin halkın yüzde 32'si obezite. İkinci sırada yüzde 28 ile İngiltere, üçüncü sırada ise yüzde 26 ile Macaristan gelmekte.

Dünyada obezite deyince ilk akla gelen ülke olan ABD'deki 50 eyaletin sadece 25'inde obezite oranı yüzde 30'un üzerinde. Böylelikle Türkiye, ABD eyaletlerinin dörtte üçünü de geride bırakmış oluyor.

Obezite ile ilgili oranların yanında girilen veriler doğrultusunda yine obezite sonucu ortaya çıkan hastalıklarda da başı çekiyoruz. Obezitenin yol açtığı en büyük sağlık problemlerinden şeker hastalığı yetişkin nüfusun yüzde 12'sinde görülüyor. Türkiye'den sonra yüzde 10 ile Bosna gelirken, Batı Avrupa ülkelerinde şeker hastalıkları oranı ise yüzde 7-8 civarı.

“Türkiye'nin yüzde 66'sı kilolu ve obez”

Özellikle pandemi dönemiyle birlikte bu oranların Türkiye'de günden güne artacağını dile getirerek obezite ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. Oğuz Koç, “Dünya nüfusunun 2 milyardan fazlası artık obez ya da kilolu olarak nitelendiriliyor. Türkiye'de de dünyada olduğu gibi inanılmaz oranda obezite oranlarının arttığını görüyoruz. Hele şu pandemi döneminden sonra Avrupa'da obezite oranı bakımından birinci sıraya yerleşmiş durumda. Bu oranlar tabi kadın ve erkeklerde farklı. Şişmanlığı vücut kitle endeksi olarak bilinen body mass indeksine göre değerlendiriyoruz. Bu değerler 20-25 arası olduğunda normal kilolu, 25-30 arasındakilere kilolu, 30-35 arası olursa şişman, 35-40 arası olursa çok şişman, 40'ın üzerinde olduğunda ölümcül şişmanlıktan bahsetmeye başlarız. Vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olan insan sayısını düşündüğümüzde kilolu ve obez insanlardan bahsediyor olacağız ve Türkiye'de bu oran yüzde 66. Bu oranla birlikte Avrupa'da birinci sırayı almış durumdayız” dedi.

“Kadınlar daha şişman”

Cinsiyet sınıflandırmasına göre yapılan değerlendirmelerde kadınların erkeklerden daha kilolu olduğu bilgisini aktaran Prof. Dr. Oğuz Koç, “Tabi kadın erkek oranları da fark ediyor. Kadınlarda, obez olarak değerlendirilen insanlar yüzde 32 civarındayken, erkelerde bu oran yüzde 21. Vücut kitle indeksini 25'e çektiğimizde oran kadınlarda yüzde 66, erkeklerde ise yüzde 64'e varan bir kiloluluk ve şişmanlık durumu oluşuyor” şeklinde konuştu.

D vitamini eksikliği kilo almaya neden olabiliyor

Ayrıca D vitaminin leptin düzeyinin seviyesinde önemli bir rol oynadığını ifade eden Koç, “D vitamini eksikliği hipotalamusun algılamış olduğu leptin düzeyinin seviyesini değiştirmesinde son derece etkin. Demir, B12 vitamini gibi vitamin ve mineraller doğru ve uygun olduğu takdirde hipotalamusun doğru çalışmasına yardımcı olur” dedi.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.