Türkiye ile Japonya Nükleer Enerjide İşbirliği Yapacak

Türkiye ile Japonya Nükleer Enerjide İşbirliği Yapacak

Bakanlar Kurulunca Türkiye ile Japonya arasında nükleer güç sanayisinin ve santrallerinin geliştirilmesi için işbirliğine gidilmesi konusundaki anlaşma ve işbirliği zaptının onaylanması kararlaştırıldı.

Bakanlar Kurulunca Türkiye ile Japonya arasında nükleer güç sanayisinin ve santrallerinin geliştirilmesi için işbirliğine gidilmesi konusundaki anlaşma ve işbirliği zaptının onaylanması kararlaştırıldı. Konuya ilişkin milletlerarası andlaşma, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, nükleer güç santrallerinin fizibilite çalışması, tasarımı, inşası, onarım ve bakımı, santralin yakıt temini, emniyeti ve  santrallerde görev alacak nitelikli eleman yetiştirilmesi konularında işbirliği yapılacak.

Türkiye'de nükleer güç sanayisinin geliştirilmesi için lisanslama konusunda düzenlemeler getirilecek, kalite yönetim sistemi geliştirilecek, nükleer yakıt imalat fabrikası kurulması teşvik edilecek ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına ilişkin kamuoyu bilinci oluşturulması için çalıştaylar yapılacak.  

Nükleer güç sanayisi alanında teknoloji geliştirilmesi ve bilgi transferine yönelik adımlar atılması da anlaşmanın maddeleri içinde yer alıyor. Ayrıca, anlaşma kapsamında işbirliğinin sağlanması için iki ülke temsilcilerinden oluşan bir yürütme komitesi kurulacak. Bu anlaşma, iki ülke tarafından anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken iç usulleri tamamladığını yazılı olarak bildirdiğinde onbeş yıllığına yürürlüğe girecek ve sona erdirme talebi gelmediği taktirde beş yıl uzatılacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.