Türkiye ihtiyaç sahibi ülkelere su kuyuları açıyor

Türkiye ihtiyaç sahibi ülkelere su kuyuları açıyor

Türkiye çeşitli nedenlerle temiz suya ulaşamayan çoğu Afrika'da olmak üzere birçok ülkeye su kuyusu açarak, yardım elini uzatıyor.

Türkiye, çeşitli kurum ve kuruluşlarıyla temiz su ihtiyacını karşılamak için, başta Afrika olmak üzere çeşitli ülkelere su kuyuları açtı.

AA muhabirinin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'ndan (TİKA) aldığı bilgiye göre,  2014 yılında Balkanlar ve Doğu Avrupa'da 5, Orta Asya ve Kafkaslar'da 7, Orta Doğu ve Afrika'da 47, Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika'da 25 ülkede su kuyuları açıldı. 

Bu yıl içinde de TİKA tarafından Etiyopya'nın Oromia Eyaletinde 10 adet arızalı su kuyusu faal hale getirildi. İsrail ablukası dolayısıyla baş gösteren su kıtlığı ve mevcut su krizinin hafifletilmesi amacıyla Gazze Belediyesi sınırları içerisinde yer alan farklı yerlerde 7 adet su kuyusu hizmete açıldı. 

Sudan'ın El-Fetih bölgesinde bir adet tam teşekküllü iki adet el pompası ile çalışan toplam 3 adet su kuyusu açıldı. Sudan’da temiz suya ulaşmada büyük hizmetler sağlayan TİKA, son üç yılda açılan 28 su kuyusunun ardından Sudan’ın farklı eyaletlerinde 25 yeni su kuyusu açmaya karar vererek, projelendirme çalışmalarına başladı. DSİ’den ülkeye giden heyet belirlenen noktalarda gerekli çalışmalarını tamamladı. Jeofizik raporlarının tamamlanmasının ardından projelendirme yapılarak ihaleye çıkılacak.

Yoksul ve şiddet dolayısıyla göçe zorlanmış halkın yoğunlukla bulunduğu Senegal’in Casamance bölgesinin tarımsal potansiyelinin hayata geçirilmesine ve Türkiye'nin Senegal makamları nezdindeki görünürlüğünün artırılmasına katkı sağlanması amaçlarıyla proje kapsamında, TİKA tarafından 3 adet su kuyusu ve bahçecilik tesisi inşa edilerek, gerekli tarım malzemelerinin temin edilmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Aceh Besar Lhokgna Bölgesi’de 3 köye su kuyusu açıldı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, uluslararası yardım faaliyetleri kapsamında ihtiyaç sahiplerinin temiz suya ulaşılabilirliğinin sağlanması için de faaliyetler yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe yakınlarındaki Varzop bölgesinde 13-14 Temmuz 2004 tarihleri arasında meydana gelen şiddetli yağış sonucu oluşan toprak kayması ve selin, bölgede büyük mal kaybına yol açtığını vurgulayarak Akar, burada herhangi bir can kaybı olmadığını ancak Varzop nehri üzerindeki üzerindeki köprülerin yıkıldığını, 3 binden fazla kişinin mahsur kaldığını ve bir çok yerleşim birimine temiz su verilemediği için salgın hastalık riski bulunduğunu bildirdi.

Akar, 2005 yılında rehabilitasyon faaliyetleri kapsamında Aceh Besar Lhokgna Bölgesi’de 3 köye temiz su sağlamak üzere su kuyusu açıldığını dile getirdi.

Toplum sağlığını tehdit eden sağlıksız koşulların ortadan kalkması amacıyla, Kızılay tarafından 'Gazze Şeridi Master Su Planı' dahilinde, kullanılamaz hale gelen su kuyularının ve alt yapının yüzde 80’ni karşılamak üzere, 'Gazze Sahil Belediyeleri Su Kurumu' ile birlikte 6 proje hayata geçirilmiştir.

"Binlerce su kuyusunu dünyanın birçok bölgesinde açtık"

Son teknoloji imkanlara sahip su kuyusu açma ekiplerinin, derneğin kendi aracı ile yılın 365 günü Afrika’da çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, "Hayırseverlerin isimleriyle hizmete açılan su kuyuları Afrika’da hayati bir soruna çözüm oluyor. Afrika ve diğer kurak bölgelere yönelik su kuyusu açma projesi kapsamı genişleyerek devam ediyor.  Son yıllarda binlerce su kuyusunu başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde açtık ve açmaya devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

İHH, 23 su kuyusunu açtı 

Öte yandan, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından, Çad ve Sri Lanka’da bir, Gana’da 3, Kenya’da 6, Bangladeş’te de 12 olmak üzere 23 adet su kuyusu açılarak bölge halkının temiz suya kavuşması sağlandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.