Türkiye 'helal turizm'in cenneti olacak

Türkiye 'helal turizm'in cenneti olacak

Türkiye'nin, helal turizm potansiyelini kullanması halinde, 2023 hedefindeki 50 milyar dolarlık turizm gelirine rahatlıkla ulaşıp, gelirinin yüzde 30'unu bu şekilde elde edebileceği belirtildi.

Tatil ve seyahat sektöründe dini duyarlılıkları gözeten "helal turizm"e ilgi artıyor. Dünyada "helal tatil" hizmeti veren tesis sayısı 350 civarında iken bunun 160'ı, Türkiye'de bulunuyor. Söz konusu turizmin yıllık parasal büyüklüğünün 5 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacağı ifade ediliyor.  

Uzmanlara göre, Türkiye, dünyada yaygınlaşan helal turizm potansiyelini kullanırsa, 2023 hedefindeki 50 milyar dolarlık turizm gelirine rahatlıkla ulaşıp, bu gelirin yüzde 30'unu helal turizmden kazanabilecek.

İslami inanca ve kurallara uygun şekilde tatil yapmak isteyenler için ortaya çıkan helal tatilde tüketiciler, konakladıkları otellerde ibadete rahat odalar, alkollü içecek sunulmaması, kadın ile erkeklerin ayrı kullanabileceği yüzme havuzları ve özel aile hizmetlerine dikkat ediyor.

"Helal tatil hizmeti veren tesislerin 160'ı Türkiye'de"

Türkiye’nin ilk helal turizm tur operatörü Evratur Genel Müdürü Cüneyt Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin 2023 için 50 milyar dolarılık turizm geliri hedefine, helal turizm gibi yeni gelişen pazarlarla ulaşabileceğini söyledi. 

Türkiye'nin hedefleri hakkında da bilgi veren Çetin, "Dünyada helal tatil hizmeti veren tesis sayısı 350 ve bunun 160'nın Türkiye'de. Her yıl yenileri açılan kıyı, termal ve şehir helal otelciliği yanı sıra yabancı Müslümanları Türkiye’ye çekmek için kurulan Türkiye merkezli 'Halal Voyage' markamız var. Dünya Helal Turizm Konferansı'nın ikincisi 21–23 Mart 2016 tarihlerinde Kültür Bakanlığı'nın ana sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Bu kongre Türkiye’nin bu pazara ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi. Helal Turizm Birliği kurma çalışmalarına başlandı" ifadelerini kullandı.

Gelen turist sayısı bakımından Türkiye'nin dünyada altıncı sırada olduğunu ifade eden Çetin, "2023 turizm hedefi 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir. Helal turizm pazarı bu hedefe çok kısa zamanda Türkiye’yi ulaştırıp, dünya sıralamasında da üst sıralara taşıyabilecek, an itibarıyla en hazır pazar olarak gözükmektedir" dedi.

"Helal turizmin parasal büyüklüğü 5 yılda 200 milyar dolara ulaşacak"

Söz konusu pazar için hizmetler sunan Halalbooking.com üst düzey yetkilisi Ufuk Seçgin de Türkiye’de mevcut alternatif tatil plaj otellerin benzerlerini dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığını belirterek, gelişmesi gereken bu sektörde birçok eksikliğin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye dışında helal tatilde özellikle Abu Dabi, Endonezya ve Malezya’da bazı girişimciler helal şehir oteller kategorisinde ciddi yatırımlar yaktıklarını ve otel sayıları bu destinasyonlarda gün geçtikçe arttığını anlatan Seçgin, helal tatilin yıllık parasal büyüklüğünün 5 yıl içinde 200 milyar dolara ulaşacağını dile getirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.