Türkiye hâlâ Osmanlı'yı inkar etmenin sancılarını çekiyor

Türkiye hâlâ Osmanlı'yı inkar etmenin sancılarını çekiyor

Çin’e bakıyoruz, hızla yukarıya çıkıyor. Geçmişini reddetmeden bunu yapıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomi ve Finans Başdanışmanı Dr. Cemil Ertem, Türkiye’de Osmanlı'nın 700 yıllık geçmişinin bıçakla kesilir gibi kesildiği için bunun sancılarını çektiğini söyledi.

Aljazeera'dan Didem Özel Tümer'e konuşan Ertem, ideolojilerin çok yapışkan olduğunu ve bundan kolay kurtulanamayacağını belirterek, "20.yüzyıl bir ideolojiler yüzyılıdır. İnsanlık hâlâ idelojilerden ve onların kalıntılarından kurtulmaya çalışıyor ama kurtulabilmiş değil. Bir kere eskiden kurtulmamakta biz ısrar ediyoruz. Örtülü ya da açık olarak ideolojilere sahibiz. Mesela ekonomide belli ezberler var. Dini bir amentü gibi bellenmiş ve bilime aykırı bir şekilde değişmez olduğu savunuluyor. Bir tartışma oluşturmak istemiyorum ama örneğin enflasyon hedeflemesi. Adeta ideolojik sapma olarak karşımıza gelebilecek konulardan bir tanesidir. Örneğin finansal istikrar. Ekonomide finansal istikrarı sağladığımız zaman her şeyi bitiriyoruz demek değildir" dedi.

İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ KRİZ GELİR EŞİTSİZLİĞİ KRİZİDİR

19. ve 20.yüzyılın mazlumlarından birinin de Türkiye olduğunu ifade eden Ertem, "İçinde bulunduğumuz kriz aynı zamanda bir gelir eşitsizliği krizidir de. Bu kriz hem gelir eşitsizliğini aşmadan, hem de 19. 20.yüzyılda oluşmuş ülkeler hiyerarşisini değiştirmeden çözülmeyecektir. Bazı ülkeler yukarı çıkacaktır, bazı ülkeler geri gelecektir. Eski mazlumlar hızla yukarıya çıkacaktır. Bu kriz öyle çözülecektir. 19. 20.yüzyılın mazlumlarından bir tanesi de Türkiye’dir. Türkiye’nin yukarı çıkması mümkündür ve bu krizin çözüm anahtarlarından bir tanesidir" şeklinde konuştu.

GEÇMİŞİMİZİ İNKAR ETMENİN SANCILARINI YAŞIYORUZ

Yaşadığımız çağda toplumların, yerelin ve küreselin birlikte yaşaması halinde ileri gidebileceği, refaha ulaşabileceği bir yüzyıl olduğuna dikkat çeken Ertem, "Geçmişindeki başarılar hikâyelerini bulup, bunları yukarı çıkartan toplumlar 21.yüzyılda başarılı olmaya aday toplumlar olarak ortaya çıkıyor. Çin’e bakıyoruz, hızla yukarıya çıkıyor. Geçmişini reddetmeden bunu yapıyor. Geçmişindeki çok önemli dersleri şimdilerde yukarıya çıkartıyor. Çok uzun vadeli stratejik planlar yapıyor. Türkiye’ye baktığımızda, ne yazık ki Osmanlı İmparatorluğu’nun 700 yıllık geçmişi bıçakla kesilir gibi kesilmiştir. Bunun sancılarını hâlâ çekiyoruz" dedi.

Röportajın tamamı için tıklayınız

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum