Türkiye Ahıska Türklerine kucak açtı

Türkiye Ahıska Türklerine kucak açtı

Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçıların tahrifatları nedeniyle evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden ilk kafile, Türkiye'ye gönderildi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların başlattığı iç savaş yüzünden evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden ilk kafile Türkiye'ye hareket etti.

Ahıska Türklerinin tahliyesi, Başbakanlık koordinatörlüğünde Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Ukrayna makamlarının işbirliğiyle gerçekleştirdi. 
 
İlk etapta, ülkenin doğusundaki Slavyansk şehrinden gelen 327 Ahıska Türkü, Harkov’dan Türk Hava Yolları'na (THY) ait iki uçak ile Erzincan’a uğurlandı. İlk uçak ile Türkiye’ye gönderilen kafilede 164, ikinci kafilede ise 163 Ahıska Türkü bulunuyor. Türkiye'nin kucak açtığı Ahıska Türklerinden ilk grup, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından ilk etabı tamamlanan eşyalı dubleks evlere yerleştirilecek.
 
Harkov Havalimanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tişörtlerini giyen Saffet Safarov ve Rafael Rustiyev, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye’ye gitmekten çok mutlu olduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendilerine sahip çıktığını söyledi.
 
"Türkiyeli kardeşlerimizden Allah razı olsun"
 
Kafilenin en yaşlı üyesi 89 yaşındaki İlimdar Nuriyev, “Türkiye bizi sahiplendi. Türkiye’den, Türkiyeli kardeşlerimizden Allah razı olsun” dedi.
 
İlk defa Türkiye’ye gittiğini dile getiren Süleyman Sabir, “Neticede vatana gidiyoruz. Türkiye bizim de ana vatanımız. Dedelerimizin hayalini gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden Cumhurbaşkanımız Erdoğan başta olmak üzere Başbakan (Ahmet) Davutoğlu ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
 
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ukrayna Temsilcisi Marad Rasulov, “Bugün tarihi bir gündür. Ana vatanımıza dönemedik ama Türkiye’de bizim ana vatanımızdır” dedi.
 
Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, AA’ya yaptığı açıklamada, 1944 yılında, dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin tarafından aynı Kırım Tatarlarına yapıldığı gibi Ahıska Türklerinin de vatanlarından sürüldüğünü hatırlatarak, 9 bine yakın Ahıska Türkünün Ukrayna’da yıllardır yaşadığını hatırlattı.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.