Türkçe Macaristan'da artık seçmeli ders!

Türkçe Macaristan'da artık seçmeli ders!

Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan'da Türkçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının "tarihi bir an" olduğunu söyledi.

Bakan Varga, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Obuda Lisesi'ne hediye edilen dil laboratuvarının teslim törenine katıldı.

Burada konuşan Varga, Macaristan'da bir lisede Türkçe'nin seçmeli ders olarak verilmesini "tarihi bir an" şeklinde nitelendirerek, ''Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz çünkü Macaristan'da ilk defa Macar devletinin yönetimi altındaki bir okulda Türkçe seçmeli ders oldu. Bu adımın atılmasında TİKA başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum'' diye konuştu.

Macaristan ve Türkiye arasında siyasi ilişkilerin "mükemmel" olduğunu belirten Varga, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler tarihi bir seviyede. İkili ilişkilerin daha da gelişmesi için siyasiler olarak tüm olanaklarımızı kullanıyoruz. Bu ilişkilerin ekonomi alanına da sirayet ettiğini görüyoruz. Örneğin, 2015 yılının ilk 10 ayında Macaristan'ın Türkiye'ye ihracatı ise yüzde 19, ithalatı ise yüzde 25 arttı. İki ülke arasında tarihi mekanların korunması konusunda örnek gösterebilecek derecede işbirliği mevcut. Budapeşte'deki Gül Baba türbesi başta olmak üzere, Zigetvar, Eğri ve Pecs şehirlerindeki Türk dönemi tarihi eserlerin korunması konusunda da çalışmalar devam ediyor.''

Varga, Türkler ve Macarların geçmişte yaşananları arkalarında bırakarak ortak bir geleceğe baktıklarını kaydederek, ''Osmanlı, Macarların tarihi simalarından Rakoczi ve Kossuth'u kendi ülkesinde kabul etti. Macaristan'da hala Macarların Türk mü yoksa Fin-Ugor kökeninden mi geldiği tartışması devam ediyor. Bugün her iki milleti siyasi, kültürel ve birçok alanda çeşitli bağlar birleştiriyor. Örneğin meşhur Macar futbolcu Balazs Dzsudzsak'ın Türkiye'de forma giymesi bizi mutlu ediyor'' dedi.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alattin Temur da Türkiye ile Macaristan arasındaki ikili ilişkinin her geçen gün daha da kuvvetlendiğini ifade ederek, ''Türkiye ve Macaristan çok özel ilişkilere sahip iki ülkedir. Tarihte zaman zaman rekabet yaşamış olsa da bunu arkalarında bırakıp yüzlerini ve kalplerini geleceğe ve dostluğa çevirebilmiş iki millettir. Türkiye ve Macaristan tarih boyunca birbirlerini desteklemiş ve yardımcı olmuştur'' ifadesini kullandı.

TİKA'nın Budapeşte Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş da Macarların yabancı dile büyük önem verdiklerine dikkati çekerek, ''Tarih boyunca Macaristan'da çok önemli Türkologlar yetişti. Bu okulda da gördüğümüz gibi Macaristan yabancı dil eğitimine büyük önem veriyor. Biz de bugün Macar dostlarımıza verdiğimiz destek ile çalışmalarına yardımcı olmayı hedefledik. Dil laboratuvarımız hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize hayırlı olsun'' diye konuştu.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.