Türk şirketlerine 10 milyar dolarlık iş

Türk şirketlerine 10 milyar dolarlık iş

Türkiye, yeniden İran’a altın ihracatını tartışırken İran’ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, ‘Batılı ülkelere karşı geri kalmama adına’ Türklere 10 milyar dolarlık yapım işini ihalesiz vereceklerini söyledi.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, İran'ın 10 milyar dolarlık yapım işini ihalesiz olarak Türk şirketlerine açma kararı aldığını belirterek, "Türk şirketlerine, Batılı şirketlerden geri kalmama adına davette bulunuyorum" dedi. Son günlerde İran ile ilgili altın ticareti yeniden tartışılırken Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile sohbet toplantısında buluşan Büyükelçi Bikdeli, "İki ülke arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Bu anlaşma ile ticaret hacmimiz yüzde 10 arttı. Türkiye'nin genel ihracatı düşse de İran'la ihracatında artış görüldü. Bir Türk şirketi olan Bergiz İnşaat, Tebriz ve Bezirgan arasındaki 1 milyar dolarlık karayolu yapım ihalesini aldı. İran Yol Bakanlığı da 10 milyar dolarlık yapım işini, ihale açmadan Türk şirketlerine verebileceğini söyledi. Önümüzdeki 5 yılda yapılacak bu yatırımlar, yol, demiryolu, liman ve hava taşımcılığı alanlarında olacak" ifadesini kullandı.

'FORMÜL BELLİ'
Bikdeli, ucuz gaz için, "Formül belli, Türkiye daha fazla gaz alacak. İran da fiyatı belli seviyeye kadar aşağı çekecek" dedi.

"MECLİSİMİZİ İKNA EDERSEK DOĞALGAZ FİYATI İNECEK"
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, Türkiye'nin doğalgaz fiyatında beklediği indirimle ilgili olarak da "Çerçeve uzlaşma yapıldı. Tahkimi bekliyoruz. Ancak indirim için meclisimizden kanun çıkmalı ve meclisimizi ikna etmemiz lazım" ifadesini kullandı.

Doğalgazda tahkim sürecinin devam ettiğine işaret eden Bikdeli sözlerine şöyle devam etti: "Biz fiyat indirimi konusunda çerçeve uzlaşma sağladık. Fakat, tahkimde son aşamaya gelindiği için, öncelikle tahkim kararı verilmeli. Sonra indirimin konuşulması uygun görüldü. Doğalgaz satışına yönelik anlaşma, iki ülkenin meclislerinde kanun haline geldi. Gaz fiyatını indirme bir kişinin karar vereceği bir konu değil. Öncelikle yeni bir anlaşma imzalanacak, iki ülkenin parlamentosuna gidecek. Mecliste onaylanırsa fiyat uygulamaya konacak. Parlamentomuzdan fiyat indirimi isteyeceksek, onları ikna etmemiz lazım."

İKİ ÜLKE TİCARETTE MİLLİ PARAYI KULLANACAK
İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, daha önce de gündeme gelen 'milli para' konusuna işaret etti. Bikdelli, iki ülkenin de ticaretinin milli para ile yapılması yönünde çalışma yapıldığına işaret ederek bir süre sonra bu yönde adımlar atılacağının da altını çizdi.

"NÜKLEER MÜZAKEREDE İLERLEME VAR AMA HIZI OLDUKÇA YAVAŞ"
Nükleer müzakerelerde İran'ın sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduğunu anlatan Büyükelçi Bikdeli,"İlerleme sağlanıyor ama hızı çok yavaş. Viyana'da ve Lüksemburg'da iki seviyede görüşmeler sürüyor. Maraton son adımlara yaklaştı. İran aleyhinde uygulanan zalimce yaptırımların tamamen kalkması koşullardan birisi" diye konuştu.

Haberturk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.