Türk Kızılayının 2016 hedefi, 80 bin kök hücre bağışı

Türk Kızılayının 2016 hedefi, 80 bin kök hücre bağışı

Türk Kızılayı, kemik iliği nakli bekleyen hastalara umut olan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi'ne (TÜRKKÖK) gelecek yıl gönüllü vericilik için 80 bin kişinin kaydolmasını hedefliyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile derneklerinin iş birliğinde yürütülen TÜRKKÖK Projesi'nin sürdüğünü belirtti. 

Geçen yıl ağustosta başlayan projede hedeflenen rakamların teker teker aşıldığını anlatan Akar, "Şu anda veri tabanımıza 103 bin kişilik gönüllü kök hücre veri kaydı oluşturuldu" dedi. 

Merkezde gelecek yıl ise 80 bin kök hücre veri kaydı oluşturulmasını hedeflediklerini kaydeden Akar, "Bu rakamı çok rahat şekilde geçeceğimize inanıyorum. 2016'da 80 bin gönüllü kök hücre bağışçısını bekliyoruz" diye konuştu. 

- "25 kök hücre nakli yapıldı"

Akar, 103 bin kişinin kayıtlı olduğu veri tabanında 232 eşleşmenin gerçekleştiğine dikkati çekti.
Şimdiye kadar 25 kök hücre nakli yapıldığını bildiren Akar, "Bu rakam ilk bakıldığında çok çok iyi. Proje sayesinde sağlığına kavuşan insanlarımızın sayısı her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı.
Bu 232 eşleşmenin Türkiye'nin milli veri bankasından yapıldığını vurgulayan Akar, bu hastalar için yurt dışında çeşitli milletlerin veri bankalarından kök hücre arayışına girilmediğine işaret etti. Bunun çok önemli olduğunu belirten Akar, "Bu durum hem Sağlık Bakanlığı yönünden ülkemizin geldiği yeri hem de Türk Kızılayının bakanlıkla yaptığı bu hizmetin önemini gösterir" değerlendirmesinde bulundu.
Vatandaşlara TÜRKKÖK bağışçısı olmaları çağrısı yapan Akar, bu konuda her kesimin desteğine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.