Türk Kızılayından Suriye'de 4,5 milyon insana düzenli destek

Türk Kızılayından Suriye'de 4,5 milyon insana düzenli destek

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, 'Bugün biz Suriye'nin içerisinde yaklaşık 4,5 milyon insana düzenli destek veriyoruz destek vermezsek eğer hepsi Türkiye'ye gelir.' dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Suriye'de yıllardır süren savaşın neden olduğu acıları hafifletmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Bugün biz Suriye'nin içerisinde yaklaşık 4,5 milyon insana düzenli destek veriyoruz. Bunlara destek vermezsek, bu insanlar beslenmek, barınmak için Türkiye'nin içerisine gelecek." dedi.

Kınık, yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı olarak, nerede bir mazlum varsa ona ulaşmak için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra insanlığın yaşadığı en büyük krizlerle karşı karşıya olunduğunu anlatan Kınık, dünyada 40 civarında bölgede silahlı çatışma ve savaşın yaşandığına işaret etti.

Kınık, "65 milyon vatanını terk etmiş mülteci var ve bu, çok büyük bir sayı." ifadesini kullanarak, şöyle konuştu:

"Bu insani yükün büyük bir kısmı Türkiye'nin içinde bulunduğu yakın coğrafyada gerçekleşiyor. Bizi ve komşularımızı etkileyen krizlerle yüzleşmiş durumdayız. Bugün biz Suriye'nin içerisinde yaklaşık 4,5 milyon insana düzenli destek veriyoruz. Bunlara destek vermezsek, bu insanlar beslenmek, barınmak için Türkiye'nin içerisine gelecek. 3 milyon insana büyük bir onur ve gururla ev sahipliği yapıyoruz. Ama buna benzer yardımları yapmazsak hem insanların bu anlamda ihtiyaçları artacak hem kriz büyüyecek hem o krizin ikincil etkileri ülkemize de yansıyacak."

"Dünyanın en cömert ülkesi Türkiye"

İnsani yardım ve destek için gayrisafi milli hasılasından en fazla payı ayıran ülkenin Türkiye olduğunu belirten Kınık, "Dünyanın en cömert ülkesi Türkiye. Tutar anlamında yaptığımız yardımlara baktığımızda, dünyada 200'e yakın ülke var, ABD ve İngiltere'nin ardından 3. sıradayız. Bu, çok büyük bir yük ve katkı." dedi.

Suriye ile Irak'taki kamplara yoğun ve düzenli yardımlar yaptıklarını bildiren Kınık, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar Suriye'nin içerisine göndermiş olduğumuz insani yardım malzemesi 40 bin tır civarında. Sadece 230 bin ton un içeriye göndermişiz. Suriye'de 9 tane açtığımız butik var. Bunlar Kızılay sevgi mağazaları zinciri. Sıfır giysilerimiz burada vatandaşlara ücretsiz sunuluyor. O insanlar tıpkı bir butiğe gidip alışveriş yapar gibi, ellerine verilen kartlarıyla bu alışverişi yapıyor. 12 yetimhanemiz var. 2 bini aşkın yetim çocuğumuza koruma sağlıyoruz. Özellikle hasta, yaşlı, dul ve yetimlere yönelik koruma programlarımız yaygın şekilde devam ediyor."

Kınık, Fırat Kalkanı Harekatı'nın yürütüldüğü bölgedeki yaklaşık 2 bin kilometrekarelik alanda da insani yardımların düzenli ulaştırılması için AFAD iş birliğiyle organize edilen dağıtım sistemini kurduklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı ile bölgede, Cerablus Hastanesi gibi yeni hastaneler inşa edeceklerini dile getiren Kınık, "Şu an fizibiliteleri ve projeleri tamamlanmak üzere. Okullara destek veriyoruz. Yine İdlib'de bin kalıcı konut inşasına başladık. Buna benzer konut projelerimiz devam ediyor. 7. yılına varan krizde insanlara, bu krizin acılarını hafifletmek ve hayatı normale döndürmek açısından elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.