Turizmin ölü sezonu futbolla canlanacak

Turizmin ölü sezonu futbolla canlanacak

Antalya ocak-mart döneminde, yerli takımların yanı sıra 70 ülkeden yüzlerce yabancı futbol takımını da ağırlamaya hazırlanıyor.

Bu yılın ocak-mart döneminde yerli ve yabancı yüzlerce futbol kulübünü ağırlamaya hazırlanan Antalya'da, futbol kamplarından 55 milyon avro gelir elde edilmesi bekleniyor.

Antalya, Spor Toto Süper Lig, PTT 1. Lig, 2. ve 3. lig takımlarının yanı sıra 70 ülkeden yüzlerce futbol takımını da ağırlamaya hazırlanıyor. Söz konusu dönemde takımların Kemer-Antalya arasındaki konaklama tesislerinde toplam bin 500 kamp yapması planlanıyor.

Futbol takımlarının kamp için Antalya'yı tercih etmesi, turizmde "ölü sezon" olarak adlandırılan kış döneminin verimli geçmesini sağlıyor. Antalya, bu yıl Almanya'dan Çin'e, Güney Kore'den Japonya'ya, Kanada'dan Arjantin'e, Brezilya'dan Norveç'e kadar 70 ülkeden futbol takımlarına ev sahipliği yapacak.

- "Antalya'da, yıllık 5 bin hazırlık maçı"

Ortalama 30-40'ar kişilik futbolcu, teknik ekip, malzemeci ve yöneticilerden oluşan kafilelerle Antalya'da kamp yapan takımların, kent ekonomisine 55 milyon avro gelir bırakacağı tahmin ediliyor.

Uygun iklim şartları, FIFA standartlarında sahalar ve teknik ekipman imkanları, uluslararası havalimanı imkanları, vize kolaylıkları, 5 yıldızlı tesislerin sunduğu yüksek standart, tesislerin kendi aralarındaki mesafelerin kısalığı, uluslararası turnuvaların yapılması, farklı bütçelere göre ürün seçeneğinin bulunması nedeniyle kulüplerin tercih ettiği Antalya'da, yıllık oynanan hazırlık maçı sayısı ise 5 bini buluyor.

- 160 futbol sahası bulunuyor

Spor Turizmi Birliği Derneği Başkanı Ferit Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 160 futbol sahasına sahip Antalya otellerine ay başından itibaren futbol takımlarının gelmeye başladığını söyledi.

Kupa maçları nedeniyle yerli takımların kamp dönemlerinin kısa olacağını belirten Turgut, "Yurt içinden gelen takımlar 4-6 gün aralığında kısa bir dönem için geliyor. Avrupa ülkelerinden takımlar da gelmeye başladı" diye konuştu.

- 55 milyon avro kazandıracak

Antalya'da mart ayı sonuna kadar 70 ülkeden takımların toplam bin 500 kamp yapmasının beklendiğini anlatan Turgut, futbol kampı turizminden bu yıl yaklaşık 55 milyon avro gelir beklendiğini bildirdi.

Turgut, futbol kamplarının geçen yıl 100 milyon avro döviz girişi sağladığını dile getirerek, "Rusya ve Rusya politikasına bağlantılı ülkelerden takımlar bu yıl gelmeyecek. Bu da kamp turizm gelirlerinin yarı yarıya düşmesine neden olacak" dedi.

Avrupa'dan bir takımın ortalama 30-40 kişilik ekiple geldiğini ve yaklaşık bir hafta ile 15 gün arasında kaldığını belirten Turgut, "Rusya'dan gelen takımlar hem sayı olarak fazlaydı hem de 30-40 gün gibi uzun bir kamp dönemleri oluyordu. Dolayısıyla gelir bu yıl yarı yarıya düşecek" diye konuştu.

- Antalya'nın spor turizm geliri 500 milyon avro

Turgut, turizmin 12 aya yayılması için spor turizminin çok önemli olduğunu ifade ederek, geçen yıl Antalya'nın, yaklaşık 100 milyon avro futbol kamplarından, 300 milyon avro golften, 100 milyon avro da bisiklet turizminden olmak üzere spor turizminden 500 milyon avro gelir elde ettiğini vurguladı.

Golf döneminin ekim ayında başladığını ve mayıs ayına kadar sürdüğünü vurgulayan Turgut, "Spor turizmini yüksek sezonların haricinde yapıldığı için çok önemsiyoruz. Hem istihdama hem de bölgeye büyük destek sağlıyor. Spor turizminin üzerinde düşünülmesi ve geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Turgut, 500 milyon avroluk gelirin çok daha üst seviyelere çıkabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Sahilin paralelinde ikinci ve üçüncü bantlara otel yapmak yerine, yeni yatak arzı yerine tema turizmini destekleyici projeler gerçekleştirilmeli diye düşünüyoruz. İlla golf veya futbol olması gerekmiyor, ama teması olan alanlar yaratılsa sahil şeridindeki otellerimiz daha değerli hale gelecektir."

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.