Türbe ve cami ziyaretine gelenler giyime, edep ve usule riayet etmeli

Türbe ve cami ziyaretine gelenler giyime, edep ve usule riayet etmeli

Cami ve makamlara gelen ziyaretçilere, giyim kuşam konusunda hassasiyet göstermeleri isteniyor

Peygamberler Şehri Şanlıurfa, tarihi ve manevi açıdan büyük öneme sahip cami ve makamlarla dolu bir şehir olarak biliniyor.

Kente gelen ziyaretçilerin özellikle Balıklıgöl Yerleşkesi’nde cami ve ibadethanelerin bulunmasından dolayı giyim ve kuşama dikkat edilmesi isteniyor.

Dergah Camii Zikir Müdavimlerinden Mehmet İhsan Çermikli, özellikle ziyaret alanlarında giyim ve kuşama dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, gelen ziyaretçilerin bunun bilincinde olup ona göre hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Çermikli, geçmişte bu makamı ziyaret edenlerin vücutlarını ve başlarını örterek saygı gösterdiğini belirterek günümüzde de aynı saygının devam etmesi gerektiğini ifade etti.

“MANEVİ MAKAMLARA GELİRKEN EDEP VE USULE BİRAZ DAHA RİAYET EDİLMELİ”

Çermikli, “Bulunmuş olduğumuz makam, Türkiye'nin manevi olarak en büyük makamı sayılır. Bütün dinlerin babası olan Ceddül Enbiya dediğimiz Hazreti İbrahim'in makamıdır. Rivayete göre burada Hazreti İbrahim, Hazreti Nuh, Hazreti İdris de doğmuştur. Bir rivayette ise, Danyal Peygamber'in buraya gelip ibadetle meşgul olduğu rivayet edilir. Bundan dolayı bizim insanlarımızdan ricamız, böyle manevi makamlara gelirken bizzat hanım bacılarımızdan edep ve usule biraz daha riayet etseler daha güzel olur. Hem kendileri için büyük fayda elde ederler, en azından buraya girerken, bu makama bir saygı göstermiş olurlar. Tabii ki Allah'ın Peygamberine saygı göstermek, Allah'a saygı göstermektir; bu gözle bakmak gerekir bu olaya. Bizim insanlara tavsiyemiz, bu tür makamlarda sigara içilmemesi, çok fazla laubali hareketlerde bulunmamaları, malayani konuşmalar yapmamaları ve giyimlerine de biraz dikkat etmeleridir.” dedi.

“40-50 YIL ÖNCE BURAYA GELEN HANIM BACILARIMIZA KAPININ ÖNÜNDE TESETTÜR VERİLİRDİ”

Daha önce Balıklıgöl’deki kutsal makamlara girmeden önce kadınlara tesettür verildiğini hatırlatan Çermikli, “Hatırladığım kadarıyla 40-50 yıl öncesinde buraya gelen hanım bacılarımıza kapının önünde tesettür verilirdi, vücutları ve başlarını örterlerdi ve makamı o şekilde ziyaret edip çıkardı insanlar. Gerçekten maneviyata susamış durumdalar ve bu makamın gerçekten feyzi, bereketi var. Bazen ben makama girdiğimde bu kalabalığı gördüğüm zaman, bazen tefekküre dalıyorum. Kendi kendime, Ya Rabbim! Bunlar normalde bu makama geldiler fakat esasında senin kapına gelmişler. Asıl amaçları sensin, senden talepleri var, o talepleri sana arz ediyorlar ve sana dua ediyorlar.’ Burada 400-500 yıldır yapılan zikir ve dualar da var, onların feyizleri de var.” diye konuştu.

“EDEBE RİAYET ETMEK LAZIM”

Makam-ı İbrahim'de sabah vakitlerinde öten kuşlar meselesine değinen Çermikli, “Bizim büyüklerimizin anlattığı bir mesele var; bu makamda, burada Makam-ı İbrahim'de ağaçlarda öten kuşlar var. Biz o kuşlara ‘zevzir’ deriz. Bir ara tasavvuf ehli birine sordum, ‘Nedir bu kuşlar, her sabah geliyorlar?’ diye. Bana, ‘Bu kuşlar her sabah gelirler. Bunlar göçmen kuşlardır ve burada Allah'ı zikrederler. Yani onlar öyle kafalarına göre gelmiyorlar, onları buraya çeken bir enerji var, bir atmosfer var bu alanda,’ diye cevap verdi. Gerçekten de geçmişte burada Hristiyanların ve Yahudilerin bulunduğu havraların olduğu, dediğim gibi, Danyal Peygamber'in, Hazreti Üzeyir ile birlikte yaşamış olması, ileride Danyal Peygamber'in bahçesi olması... Bizim büyüklerimizden duyduğumuz kadarıyla, Danyal Peygamber gelip oradaki bahçede kalıyormuş, buranın manevi atmosferinden faydalanıyormuş ve o havayı teneffüs ediyormuş. Bizim de bu konuda insanlardan ricamız, bu maneviyatı daha iyi teneffüs etmeleri, o havayı daha iyi alabilmeleri. En azından o hava kendilerinde kalıcı olarak kalsın. Onun için de buraya girerken biraz edebe riayet etmek lazım. Zaten edep ahlaktır, din de ahlaktır ama arkasından, ‘Ahlak nedir?’ dediğimiz zaman, büyük zatlarımızın bir lafı var. 'Ahlak, haddini bilmektir. Allah'a ve çevresine karşı insanın haddini bilmesidir.'" ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.