Tunus anayasasında devletin dini gidiyor milletin dini geliyor

Tunus anayasasında devletin dini gidiyor milletin dini geliyor

Tunus'ta darbeci lider Kays Said, mevcut anayasada yer alan "Tunus'un dini İslam'dır." ibaresine yeni hazırlanan anayasada yer vermeyeceklerini açıkladı

Tunus Cumhurbaşkanı Said yaptığı açıklamada, Tunus'un mevcut anayasasında dini İslam olan devlet ibaresinin kaldırılacağını bunun yerine "Milletin dini İslam'dır." ifadesine yer verileceğine değindi.

Yeni Tunus anayasasının hazırlığında görevlendirilen Milli Danışma Komisyonu koordinatörü Sadok Belaid, referandum öncesi onaylanması üzere anayasa taslağını Said'e teslim etti.

Belaid yaptığı açıklamada, yeni anayasa ile birlikte siyasi düzlemde "dini aşırıcılığın" önüne geçmeyi planladıklarını vurguladı.

2014 yılında hazırlanan mevcut Tunus Anayasası'nın ilk maddesi şu şekildeydi:

"Tunus özgür, bağımsız, egemen bir devlettir; dini İslam, dili Arapça ve sistemi cumhuriyettir. Bu madde değiştirilemez."

Belaid'in Said'e teslim ettiği anayasa taslağında İslam'ın devlet dini olduğuna ilişkin bir ifade içermemesi özellikle muhalif siyasi partiler içerisinde ve ülke genelinde tartışmalara yol açtı.

İnsan hakları örgütleri ve muhalif kesim, yeni anayasanın Said'in gücünü tekelleştirmesi ve pekiştirmesi ihtimali sebebiyle endişelerini dile getiriyor.

Mepa News

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum