'Tüm ülkeler Esed'siz bir geçiş dönemi üzerinde hemfikir'

'Tüm ülkeler Esed'siz bir geçiş dönemi üzerinde hemfikir'

Tüm ülkeler Esed'siz bir geçiş dönemi üzerinde hemfikir'SMDK Başkanı Halid Hoca, Rusya'nın siyasi çözümden yana olduğunu göstermesi için Beşşar Esed rejimini müzakere masasına oturmaya zorlaması gerektiğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Rusya'nın hava saldırıları ve siyasi çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusların Suriye'de muhaliflere ve sivillere yönelik bombardımanını durdurması gerektiğini vurgulayan Hoca, "Rusya siyasi çözüm istiyorsa, rejimi müzakere masasına oturmaya zorlamalıdır. Ayrıca siyasi çözümün rejim ile muhalifler arasında yürütülmesi ve özellikle de abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2 bin 165 sayılı kararının uygulanmasına izin verilmelidir" diye konuştu.

Esed rejiminin Rusların desteğiyle Türkmen Dağı'na saldırılarıyla ilgili olarak Hoca, "Bu durum, Rusların siyasi çözüme katkıda bulunma gibi ciddi bir niyet taşımadıklarını ve işgalci bir güç olduklarını gösteriyor" dedi.

Esed'siz geçiş üzerinde ittifak

Hoca, 16 Kasım'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesi ve Viyana görüşmeleri sonrasında Batı ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili şunları söyledi:

"Kerry ile yaptığımız görüşmede temel konu ateşkes oldu. Bununla eş zamanlı olarak insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözümün ön hazırlığı olarak Rus bombardımanının durdurulmasının gerekliliği üzerinde durduk. Fransa ve İngiltere'ye düzenlediğim ziyarette, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmemde de aynı konuları ele aldık. Bununla eş zamanlı olarak insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözümün ön hazırlığı olarak Rus bombardımanının sona ermesinin gerekliliği üzerinde durduk. Tüm ülkeler Esed'siz bir geçiş dönemi üzerinde hemfikir."

AA
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.