Tüm dünya tek merkezde

Tüm dünya tek merkezde

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) bünyesinde bulunan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER), 82 ülkeden 200’ün üzerinde yabancıya ev sahipliği yapıyor.

2012 yılından bugüne ESOGÜ Eğitim Fakültesi’ne bağlı olarak hizmet veren TÖMER, farklı ülkelerden gelen birçok insana Türkçeyi öğretiyor. Eğitim dönemi ile Türkçe öğrenmeye başlayan kişiler, dönem sonunda tam manasıyla bir Türk gibi konuşabiliyor.TÖMER ve eğitim modeli hakkında bilgi veren TÖMER Müdür Yardımcısı Metin Erdoğan, yaklaşık 15 kişilik bir kadro ile hizmet verdiklerini söyledi. Erdoğan, “İlk amacımız; Türkçeyi öğretmek, öğretirken Türk kültürünü tanıtmak, Türk insanını tanıtmak, Türk değerlerini, bu ülkenin ne kadar zenginliği varsa tanıtmak ve anlatmak. 83 ülkeden 200’ün üzerinde öğrencimiz var. Kolombiya’dan Kostarika’ya, Endonezya’dan ve Çin’e, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden Rımanya’ya kadar çok geniş bir hitap ettiğimiz kesim var. Yaklaşık 15 kişilik bir kadromuz var. Kurlarımızın ilerleyen dönemlerinde değişik alanlardaki hocalardan kısa süreli istifade ediyoruz” dedi.

“ÖĞRENCİLER TÜRKÇEYİ ÖĞRENMİYOR, YAŞIYORLAR”
Öğrencilerin merkeze ilk geldiklerinde hiç Türkçe bilmediklerinden söz eden Erdoğan, “Öğrenciler buraya geldiklerinde hiçbir şey bilmiyorlar. ‘Beni adım’ ya da ‘Merhaba’ demesini bilmeyen öğrencilerden başlatıyoruz. Eylül ayında başlayıp, Haziran’da sizin benim gibi konuşmaya başlıyorlar. Bunda iki formülümüz var. Türkçeyi gramer olarak öğretmiyoruz, yaşatıyoruz. Türkçeyi bizzat yaşıyorlar. Şarkısıyla, müziğiyle, tiyatrosuyla, Hacivat-Karagözüyle, yemeğiyle, pikniğiyle, gezisiyle her şeyi ile. Yani Türk gibi yaşıyorlar. Avantajımız Türkçeyi Türkiye’de öğretmek. Eğitimde iki metot var; ya öğrenciyi hayata götüreceksin ya da hayatı sınıfa getireceksin. Biz ikisini de bir arada yapıyoruz. Hayatı da sınıfa getiriyoruz, öğrenciyi de hayata götürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİRÇOK ÜLKEYİ ÖĞRENCİ İLE KARŞILAŞINCA ÖĞRENİYORUZ”
Birbirinden farklı ülkeden öğrencilerin buluştuğu TÖMER’de en kolay İran ve Makedonyalı öğrencilere dil öğretebildiklerini anlatan Erdoğan, şöyle sürdürdü:
“Bu yıl Kolombiya’dan 6 öğrencimiz var, daha çok Arap coğrafyasından Afrika’dan ve Balkan coğrafyasından var. Komor Adaları’ndan gelen öğrencimiz de var. Biz de birçok ülkeyi öğrenci ile karşılaştıktan sonra öğreniyoruz. Türkçe konuşana Türkçe anlatmak başka bir bilgi ve beceri gerektiriyor, ama Türkçeyi yabancıya anlatmak çok başka bir beceri gerektiriyor. Karşınızdaki Konyalı değil, Tokatlı değil, Yozgat’tan ya da Eskişehirli değil, Kenyalı Tanzanyalı Burundili Ruandalı… En kolay öğretebileceğiniz İranlı ya da Makedonyalı. Belki yaşadıkları şehirde birkaç Türk ile karşılaşmış insanlar. Özellikle oralarda bizim bazı dizilerimizi seyrederek Türk dilini biraz duymuş insanlar geliyor.”

“TÜRKİYE’NİN TÜM DEĞERLERİNİ DÜNYAYA TANITACAĞIZ”
Türkçeyi tüm dünyaya tanıtacaklarını kaydeden Erdoğan, “Biz Osmangazi Üniversitesi’nin TÖMER’yiz ve Başbakanlığa bağlı Yunus Emre Enstitüsünün hazırladığı çerçeve programıyla eğitim yapan birkaç TÖMER’den biriyiz. Genç bir kadromuz var. İmkanlarımız fena değil, üniversite her türlü desteği veriyor. Eskişehir halkı da şuana kadar bize ve öğrencilerimize göstermekte olduğu yakınlığı artırarak devam etsinler. Biz Türkçeyi tüm dünyaya tanıtacağız. Yunus Emre’nin ‘Sevelim sevilelim’ felsefesini, Nasrettin Hoca’yı, Eskişehir’i ve Türkiye’nin değerlerini tüm dünyaya tanıtacağız” ifadelerini kullandı. 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.