Trump'tan federal meclise Meksika tehditi

Trump'tan federal meclise Meksika tehditi

Bütçe krizi nedeniyle 6 gündür kapalı olan federal hükümete Donald Trump'tan krizi tırmandıracak tehdit.

Senato'daki Demokrat Partililere Meksika sınırına duvar ödeneğini ve göçmen yasasında değişiklikleri kabul ettirmek için baskıyı artıran Başkan Trump, "Ya bunları verirsiniz ya da güney sınırını tümüyle kapatırım" restini çekti:

DEMOKRAT PARTİLİLERE BASKI
"Her şeye engel çıkaran Demokratlar, bize duvarı tamamlamak için gereken parayı vermez ve ülkemize yük olan gülünç göçmen yasalarını değiştirmezse, güney sınırını tümüyle kapatmak zorunda kalacağız."


"Honduras, Guatemala ve El Salvador, ABD için hiçbir şey yapmayıp paramızı alıyor. Honduras'ta yeni bir göçmen kafilesinin şekillendiği haberleri gelirken onlar bunu önlemek için hiçbir şey yapmıyor. ABD'den yıllardır istifade eden bu üç ülkeye tüm yardımları keseceğiz."
Beyaz Genel Sekreteri atanacak olan Bütçe Direktörü Mick Mulvaney, Trump'ın yılbaşı tatilini Florida'daki malikanesinde geçirme planını iptal ettiğini, federal hükümetin kısmi kapanması krizi nedeniyle Washington'da kalacağını duyurdu.

Yılbaşı tatilinin ardından, federal hükümet 13 gün kısmen kapalı kaldıktan sonra, gelecek perşembe Kongre açılacak. Kasımdaki ara seçimleri kazanmış olan yeni isimler, Kongre'deki yerlerini alacak. Yani Trump'ın duvar bütçesine onay vermiş Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi çoğunluğun yerine Demokrat çoğunluk gelecek, Senato'da ise Cumhuriyetçi çoğunluk korunacak. Ama Senato'da duvar ödeneğine onay için gereken 60 oyu tutturmak, bazı Demokratların desteğini almaya bağlı.

Trump'ın ilk 5.7 milyar dolarlık duvar ödeneği talebine Demokrat Partililer '1.6 milyar dolardan fazlasının çıkmayacağı' yanıtını verdi, bunun üzerine Trump 5 milyar doların biraz altına inmeye razı geldi, ama hala aradaki fark çok büyük.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.