'Tromboz hareketsiz yaşam hastalığını tetikliyor'

'Tromboz hareketsiz yaşam hastalığını tetikliyor'

Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, 'Kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşması olarak tanımlanan tromboz, çok fark edilmiyor ama sık görülen bir hastalıktır' dedi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve  Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, kalp veya damar sisteminde oluşan pıhtı olarak tanımlanan trombozun, sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, " Tromboz, çocukluk ve gençlik döneminde seyrek görülmesine rağmen yaşlılıkla birlikte artıyor. Hareketsiz yaşam hastalığı tetikliyor'' dedi.
 
Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşmasına "tromboz" adı verildiğini aktardı.
 
Özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan hastalığa yaşlıların çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
 
''Tromboz genellikle bacakların derin toplar damarlarında meydana geliyor. Bu tıkanıklıklar iyi tedavi edilmediğinde veya farkında olunmadığında bu kan pıhtısından kopan parça akciğerlere geliyor ve akciğer damarlarını tıkıyor. Kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşması olarak tanımlanan tromboz, çok fark edilmiyor ama sık görülen bir hastalıktır. Tromboz, çocukluk ve gençlik döneminde seyrek görünmesine rağmen yaşlılıkla birlikte artıyor. Örneğin çocukluk döneminde yüz binde bir görülürken, erişkin dönemde binde bir görülüyor, ileri yaşlarda binde yüz ortaya çıkıyor. Demek ki bu konuda yaşlılar çok dikkatli olmalıdır."
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.