Trakya'nın ihracat lideri Tekirdağ

Trakya'nın ihracat lideri Tekirdağ

TRAKYAKA Genel Sekreteri Şahin, Tekirdağ'ın eylül ayında 55,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olduğunu söyledi.

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayımlanan ihracat rakamlarına göre Tekirdağ'ın, bu yılın eylül ayında 55,6 milyon dolarlık ihracatla bölge illeri arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Genel Sekreter Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, TİM'in açıkladığı rakamlara göre Tekirdağ'ın eylül ayında 55,6 milyon dolarlık, bu yılın ocak-eylül döneminde ise 486 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bölge illeri arasında en yüksek ihracat yapan il olduğunu belirtti.

Tekirdağ'dan yapılan ihracatın bir önceki ocak-eylül dönemine göre yaklaşık 91 milyon dolar azaldığı ifade edilen açıklamada Şahin, Kırklareli'nden olan ihracatın bir önceki yıla göre 25 milyon dolara indiğini, Edirne'nin ise bu yılın eylül ayında 3,1 milyon dolar, ocak-eylül döneminde ise 27,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatın 841 bin dolar azaldığını aktardı.
Açıklamada, bölge illerinin ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında, eylül ayında Trakya bölgesinde en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, İngiltere ve İspanya'nın önde geldiğine işaret eden Şahin, şu bilgileri verdi:
"2015 eylül ayı itibarıyla Edirne ilinin en çok ihracat yaptığı ülke, Filipinler olmuştur. Filipinler'i Bulgaristan, Tayland, Makedonya ve Kosova takip etmiştir. Kırklareli'nin 2015 yılı eylül itibarıyla en çok ihracat yaptığı ülke ise Romanya olmuştur. Romanya'yı Nijerya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hollanda ve İspanya izlemiştir. Tekirdağ'ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke, Almanya olmuştur. Almanya'yı Fransa, İngiltere, İtalya ve Romanya izlemiştir."
İhracat göstergeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Edirne ili 2015 yılı Eylül ayı ihracatının yüzde 79'unu tarım, hayvancılık ve ormancılık ürünleri, yüzde 21'ini sanayi ürünleri oluşturmaktadır. 2015 yılı eylül ayında sanayi ürünleri ihracatı Kırklareli ilinde toplam ihracatın yüzde 59'unu oluşturmaktadır. İhracatın kalan yüzde 41'lik kısmı ise tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründen gerçekleşmiştir. Tekirdağ'ın 2015 yılı eylül ayı ihracatının yüzde 98'ini sanayi ürünleri oluşturmaktadır. İhracatın yüzde 1'i tarım, hayvancılık ve ormancılık sektöründe, diğer yüzde 1'lik kısmı ise madencilik sektöründe gerçekleşmiştir."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.