Trafikte cep telefonu kullanmak, alkol kadar tehlikeli

Trafikte cep telefonu kullanmak, alkol kadar tehlikeli

Trafikte cep telefonu kullanmak, alkol kadar tehlikeli

Sürücülerin direksiyon başında cep telefonu kullanmasının kaza riskini 9 kat artırdığını belirten Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel Gönen, “Türkiye'de son bir yıl içinde 560 bin trafik kazası olduğu bildiriliyor.

Bunlardan 4 bin 600 kadarı ölümle sonuçlanıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri de cep telefonu. Direksiyonda cep telefonu kullanımı alkol gibi dikkat dağınıklığına neden oluyor ve kaza yapma ihtimalini 4 kart artırıyor.” dedi.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) tarafından düzenlenen ‘25. Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi' kapsamında konuşan Gönen, direksiyon başında cep telefonu kullanımına karşı ‘Hayata değil cep telefonuna ara ver' sloganıyla kamu spotu hazırladıklarını söyledi. Cep telefonuyla konuşan bir sürücünün, çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediğini belirten Gönen, “Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur.” şeklinde konuştu.

Trafik kazalarının sadece ölüme yol açmadığını belirten Gönen, “Sakatlığından dolayı sosyal sorunlar ve ekonomik kayıplar da çıkıyor. Tedavi sonrasında ortalama yüzde 30 kalıcı sakatlık ve yüzde 50 hareket kaybı ortaya çıkmaktadır. Yapılan tedaviler sonrası hastaya ekonomik sorunlar açmaktadır.” dedi.


Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.