Trafik sigortası şirketleri 10 yılda 7 milyar TL zarar etti

Trafik sigortası şirketleri 10 yılda 7 milyar TL zarar etti

Zorunlu trafik sigortasında sigorta şirketleri 2015 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 1.7 milyar TL zarar etti. Sektörün son 10 yıllık zararı ise 7 milyar TL’ye ulaştı.

Trafik sigortası şirketleri 10 yılda 7 milyar TL zarar ettiPaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap

Türkiye Sigorta Birliği, zorunlu trafik sigorta poliçelerinin fiyatlandırılmasına ilişkin açıklama yaptı. Birlik açıklamasında prim artışında nelerin etkili olduğu belirtilerek, sektörün alınan tüm önlemlere rağmen 10 yıldır bu branşta zarar ettiği vurgulandı. Bu zararın artık şirketlerin özsermayelerini olumsuz yönde etkilemeye başladığı ve acil kanuni düzenleme ihtiyacı olduğu ifade edildi.

Zorunlu trafik sigortasında sigorta şirketleri 2015 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 1.7 milyar TL gibi çok yüksek miktarda zarar etti. Sektörün son 10 yıllık zararı ise 7 milyar TL’ye ulaştı. Bu durum zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin yanı sıra şirketlerin varlığının sürdürülebilirliği açısından ciddi risk oluşturmaya başladı. 2015 yılının ilk 9 ayı itibariyle şirketlerin özsermaye karı negatife dönerek yüzde 1.5 olarak gerçekleşti. Bu gösterge şirketlerin zorunlu trafik sigortasından kaynaklanan zararlarını tüm diğer branşlardaki karlılıklarıyla bile engelleyemediklerinin en önemli göstergesi oldu.
Sektörün uzun süredir devam eden bu olumsuz gidişatı sigortalılara yansıtmamaya çalıştığı, ancak bugün uzun süredir ertelenen fiyat artışlarını yansıtmak zorunda kalındığı vurgulanan açıklamada, zararın başlıca nedenleri ise şöyle sıralandı:

"Teminat tanımlarında netlik olmaması nedeniyle farklı yargı kararları oluşması, bedeni tazminat ve araç değer kaybı hesaplamalarında standartların olmaması. Standartların olmaması nedeniyle ortaya çıkan aracılar nedeniyle bedeni tazminatların tutarlarına itiraz edilerek dosyaların yargıya taşınması, dövizdeki, dolayısıyla yedek parça maliyetlerindeki artışlar, çok fazla kaza yapan sürücüler."
Birlik açıklamasında, önümüzdeki dönemde başta trafik kanunu olmak üzere mevzuatta belirsizliği ortadan kaldıracak ve farklı uygulamalar yapılmasını engelleyecek değişikliklerin hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, serbest tarife uygulamasından vazgeçilmemesi, kaza yapmayan ile kaza yapan arasındaki farkı azaltan müdahalelerin yapılmaması gerektiği ifade edilerek, aksi durumda özellikle hasarsız araç sahiplerinin üzerindeki trafik prim yükünün daha da artacağı vurgulandı.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.