Trafik sigortası sektöründe yüzde 200 zarar artışı

Trafik sigortası sektöründe yüzde 200 zarar artışı

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı 2015 yılının ilk yarısındaki sonuçlara göre, sigorta sektörü trafik sigortalarında 1 milyar 227 milyon liraya zarar etti.

Bir önceki yılın aynı döneminde 405 milyon lira teknik zarar eden sektörün bu yıl ki zararı yüzde 202 artmış oldu. 2015 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre ödenen hasarların yüzde 17 oranında artması, oluşan bu zararın gerekçeleri arasında yer alıyor.

Trafik sigortalarında 1 Haziran’da başlayan yeni dönem, primlerin genel olarak artmasına sebep oldu. Yapılan düzenleme ile ’eşdeğer parça’ kullanımıyla yapılan onarımlar ve kazalardaki aracın değer kaybından doğan zararlar da sigorta kapsamına alınmış durumda. Sigorta kapsamındaki genişletme ise primlere de yansıdı. 2015 yılında döviz kurunda yaşanan artışın yedek parça maliyetlerini arttırmasıyla trafik sigortası prim fiyatları da yükselişe geçti. Trafik sigortasında gerçekleşen hasarların yüzde 57’sinin bedeni hasarlardan oluşması da trafik sigortası fiyatlarını arttıran bir faktör. Sektörel açıdan bakıldığında, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklikle sigorta şirketlerinin trafik sigortası poliçelerinde zarar etmesinin önüne geçilebilecek. Sigorta şirketleri için zararın önlenmesini sağlayan bu yeni dönem, araç sahiplerinin trafik sigortası maliyetlerinin ortalamada artması anlamına geliyor.

2015 yılında kaza sayısı yüksek olan araç sahiplerinin trafik sigortası fiyatları ortalama yüzde 47 oranında artmış bulunuyor. Üç yıl ve üzeri hasarsızlığı bulunan araçlarda prim artışı ortalama yüzde 3 oranında arttı. Zorunlu trafik sigortasındaki düzenlemeler poliçe fiyatlarında da ciddi farklılıklar oluşmasına sebebiyet veriyor. Online sigorta brokeri Koalay.com’un Genel Müdürü Meltem Yiğit, araç sahiplerinin farklı sigorta şirketlerinden alacakları alternatif teklifleri değerlendirerek uygun fiyatlı zorunlu trafik sigortası yaptırabileceklerine dikkat çekti. Koalay.com web sitesine giren araç sahipleri 5 kolay soruya cevap verip ihtiyaçlarına en uygun poliçeyi bulabiliyorlar” diyen Meltem Yiğit, “Satın almak istedikleri poliçeyi seçip güvenli ortamda kredi kartı bilgilerini girdikten sonra araçları için en uygun trafik sigortasına sahip olabiliyorlar” diye konuştu. 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.