Trabzon Ayasofya, müzelikten çıkarıldı

Trabzon Ayasofya, müzelikten çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 52 sene sonra ibadete açılan Trabzon Ayasofya’yı müzelikten çıkardı.

Kenan Kıran'ın haberi:

Kültür ve Turizm Bakanlığı; 28 Haziran 2013 tarihinde ibadete açılan Trabzon Ayasofya’yı müzelikten çıkardı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in “Olur”uyla Trabzon Ayasofya’nın müze işlevinin sona erdirilmesi için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Murat Gürül, Bakan Ömer Çelik’in Trabzon Ayasofya’nın müzelikten çıkması yönündeki kararını Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü gönderdi.

Bakan Ömer Çelik’in, Trabzon Ayasofya’yı müze olmaktan çıkarması Trabzonluları sevindirdi.

“TRABZON AYASOFYA MÜZESİ’NİN MÜZE İŞLEVİ SONA ERDİRİLSİN”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü O. Murat Süslü’nün, 22 Şubat 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdiği yazısında; “Kültür ve Tabiat Varlıkları Ankara Bölge Kurulu’nun kararında Trabzon Ayasofya Mahallesi’nde yer alan tescilli yapının müze olarak kullanılmasına karar verilmiş olmakla bu faaliyetin Bakanlığımızca gerçekleştirilmesi yönünde bir ifadenin bulunmaması, alınan taşınmazın herhangi bir şekilde Bakanlığımıza devrinin söz konusu olmaması ve Trabzon 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin söz konusu kararına istinaden Trabzon Ayasofya Müzesi’nin Trabzon Müzesi Müdürlüğü’nün bağlı birimi işlevinin sona erdirilmesi hususunu takdirlerinize arz ederim” denildi.

BAKAN ÇELİK YAZIYA “OLUR” VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Özgür Özaslan teklifi olumlu buldu ve Kültür Bakanı Ömer Çelik de söz konusu yazıya “Olur” verdi.

“MÜZELİK İŞLEVİNİN SONA ERDİRİLMESİ UYGUN”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Gürül, Bakan Ömer Çelik’in “Olur” yazısını değerlendirdi.
Gürül’ün 12 Nisan 2013 tarihli yazısında; “22 Şubat 2013 tarih ve 38344 sayılı makam onayında mahkeme kararı uyarınca, Ayasofya Müzesi’nin, Trabzon Müzesi Müdürlüğü’nün bağlı birimi işlevinin sona erdirilmesi uygun bulunduğundan 2863 sayılı kanunun 14. maddesinde belirtilen değerlendirme sonuçlanmış bulunmaktadır. Bilgilerinizi rica ederim” ifadeleri kullanıldı.

Murat Gürül’ün söz konusu yazısı, gereğinin yapılması için Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü gönderildi.

AYASOFYA, 52 YIL SONRA İBADETE AÇILDI

Vakıflar Genel Müdürlüğü; Fatih Sultan Mehmed’in Trabzon’u fethinden sonra camiye çevrilen ancak 1961 yılında şaibeli olarak müzeye dönüştürülen Trabzon Ayasofya’yı, 52 yıl aradan sonra 28 Haziran 2013 tarihinde tekrar cami olarak hizmet vermeye başladı. Mihrap ve minber yerleştirilen Ayasofya’da ilk namaz ikindi vakti kılındı.

Yeni Akit