Tozlu kaldırımlarda buz gibi taşlara yatıyorlar

Tozlu kaldırımlarda buz gibi taşlara yatıyorlar

Ülkelerindeki acımasız iç savaştan kaçan Suriyelilerin Basmane'deki evleri, soğuk sokaklar, yatakları ise soğuk kaldırımlar oluyor.

İç savaş nedeniyle yuvasız kalan Suriyelilerin Avrupa hayalinin Basmane durağı, geceleri daha soğuk ve çaresiz bir hal alıyor. Ucuz otellerde kalabilecek parayı dahi bulamayanlar, Hatuniye Meydanı'nı, çevresindeki kaldırımları dolduruyor.

Soğuk havaya rağmen birkaç saat uyuyabilmek için mücadele veren her yaştan Suriyeli, iki ağaç ya da direk arasına çekilen eski çarşaflar arkasında dinlenmeye çalışıyor.

Eski bez ya da çarşaf bulamayanlar ise edinebildikleri battaniyelere sarınıp soğuk kaldırımlara uzanıyor, çatısı gökyüzünden evlerinde daha iyi bir yaşam düşüyle uykuya dalıyorlar.

Basmane Meydanı'nda uyuyanlar arasında en çarpıcı görüntüleri ise küçük çocuklar oluşturuyor. Henüz okul çağına bile gelmeyen çocuklar, eski bir battaniyenin altında savaştan uzak rüyalara dalsa da yoksulluk ve çaresizliğini battaniyeden sıyrılan kirli ve çıplak ayağı ortaya seriyor.

Yetişkinler ise çocuklarını ve kendilerini daha güvende hissedene kadar uyumuyor.

Gece yarısı sokakta kalmak

Suriyeli yetişkinlerden bazıları, sokağa atılan eski bir koltukta oturuyor ve soğuktan korunmak için kendi nefesiyle ısınmaya çalışıyor.

Sığınmacılar arasında bulunan 8 yaşındaki küçük Muhammed, savaşı, gece yarısı sokakta kalmayı, babasız olmayı ve gelecek umudunu şu sözlerle anlatıyor:

"Biz 4 kardeştik. Babamız da vardı. Bir kardeşim ve babam savaşta ölmüş. Şimdi Almanya'ya gideceğiz, orada amcam var. Burada yemek ve kalacak yer bulamadık. Almanya'ya gidince okuyacağım, doktor olacağım."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.