'Topraklarımıza dönüş hakkından vazgeçmeyeceğiz'

'Topraklarımıza dönüş hakkından vazgeçmeyeceğiz'

İsrail'in, 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından topraklarından göçe zorlanan Filistinli Abdulaziz Rasras, köyüne dönüş ümidini canlı tutarak, kendisinin ve çocuklarının, göç ettirildikleri topraklara dönüş...

Filistinli tarihçi Rasras, "1948'de doğduğum topraklardan göç etmek zorunda bırakıldım. Göç sırasında şahit olduğum Devayime katliamı hayatım boyunca unutamayacağım en kötü anımdır. Ben ve çocuklarım göç ettirildiğimiz topraklara dönüş hakkından vazgeçmeyeceğiz. Gelecek nesiller er ya da geç topraklarımıza dönecek" diye konuştu.

Yahudi çetelerin saldırıları nedeniyle 1948'de daha 14 yaşında bir delikanlıyken doğduğu Faluce köyünden ayrılmak zorunda kalan Filistinli tarihçi Abdulaziz Rasras (83), kaçış hikayelerini ve bu süreçte şahit olduğu zorluklarla Devayime katliamını anlattı.

"Yahudi çeteler cemaatin üzerine bomba yağdırdı"

Faluce köyünde 1934 yılında dünyaya gelen Rasras, "1948'de, doğduğum topraklardan göç etmek zorunda bırakıldım. Göç sırasında şahit olduğum Devayime katliamı hayatım boyunca unutamayacağım en kötü anımdır. Dinlenmek için Devayime köyünde kalmıştık. Cuma günüydü, ezan okunmuş ve erkekler camide toplanmıştı ki Yahudi çeteler cemaatin üzerine gerçek mermiler ve bombalar yağdırdı. O gün ölen öldü, kaçabilen kaçtı." diye konuştu.

Adeta o günü tekrar yaşayan Rasras, iç geçirerek, "Devayime katliamında yüzlerce kişinin ölümüne şahit oldum. Cesetleri ve akan kanları gözlerimle gördüm. Bazı kadınlar çocuklarıyla mağaralarda gizlenmeye çalıştı ama Yahudi askerler onlara yetişti ve onlarcasını katletti." dedi.

"Gelecek nesiller er ya da geç topraklarımıza dönecek"

Katliamın ardından El-Halil'e gitmek üzere yola çıktıklarına işaret eden Rasras, "Yolculuk çok zordu. Çadırlarda, mağaralarda konaklamak zorunda kaldık. Basın organlarının bulunmadığı kırsal bölgelerde gerçekleştirilen bu gibi katliamlar ne yazık ki yeterince gündeme getirilemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki mevcut durum göz önüne alındığında Faluce'ye dönmesinin çok yakın görünmediğini dile getiren Rasras, "Ben ve çocuklarım göç ettirildiğimiz topraklara dönüş hakkından vazgeçmeyeceğiz. Gelecek nesiller er ya da geç topraklarımıza dönecek." dedi.

Filistinliler, İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor.AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.