Toprak altındaki tarih gün yüzüne çıkıyor

Toprak altındaki tarih gün yüzüne çıkıyor

Edirne Selimiye Meydanı’nda toprak altında bulunan bir tarih gün yüzüne çıkıyor.

Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi de Selimiye Camii. Mimar Sinan tarafından yapılan cami, 6 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak 1575 yılında ibadete açıldı.

Asırlara meydan okuyan Selimiye’ye gelir getirmesi amacıyla caminin güney tarafında bulunan alanda bir han inşaatına başlandı. 1588 yılında yapımı tamamlanan Yemiş Kapanı Hanı, sebze ve meyve hali olarak hizmet verdi. Asırlar boyunca bölge insanına hizmet veren tarihi han, 1572 yılında bölgede yaşanan depremde büyük zarar gördü.
Deprem sonrasında onarımdan geçirilen Yemiş Kapanı Hanı, eski günlerine bir daha dönemedi. Birçok tarihi yapıda olduğu gibi Yemiş Kapanı Hanı da zaman içerisinde yıprandı. Kaderine terk edilen tarihi bakımsızlıktan harabeye döndü. Hanın kalıntıları 1937 yılına kadar ancak ulaşabildi.

Yemiş Kapanı Hanı’nın ayakta kalan bölümleri Selimiye Camii meydan düzenlemesi kapsamında yıkıldı. Asırlık hanın üstü ise toprakla kapatılarak alan park haline getirildi. Böylede asırlarca bölge halkına hizmet veren tarihi han tamamen toprağa gömüldü.

Yemiş Kapanı Hanı, Selimiye Camii’nin 2011 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle gündeme geldi. Edirne Belediyesi tarihi caminin önündeki alanda meydan düzenlemesi yapmak istedi. Ancak çalışmalar, alanda tarihi hanın kalıntılarının bulunduğu gerekçesiyle Anıtlar Kurulu’nun engeline katıldı.

4 yıl boyunca rafa kaldırılan meydan düzenlemesi çalışması, Edirne Valiliği, Belediye ve Anıtlar Kurulu’nun uzlaşmasıyla yeniden başladı. Meydan düzenlemesi kapsamında tarihi hanın kalıntılarının bulunduğu alanda Edirne Müze Müdürlüğü denetiminde kurtarma kazısı başlatıldı. Nisan 2015 tarihinde başlatılan çalışmalarda hızla devam ediyor. İş-Kur’un desteğiyle 200 civarında personel alanda görevlendirildi.

Sahasının uzmanları gözetiminde devam eden kazılar önemli mesafeler alındı. Şu ana kadar yapılan kurtarma kazısında Yemiş Kapanı Hanı temellerinin yüzde 65’lik kısmı gün yüzüne çıkarıldı. Tarihi hanın durumu kazı işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeniden değerlendirilecek.

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.