Toprak altındaki 7 bin tarihi eser günyüzüne çıkarıldı

Toprak altındaki 7 bin tarihi eser günyüzüne çıkarıldı

Türkiye'de geçen yıl yürütülen 518 arkeolojik kazı ve araştırmada yaklaşık 7 bin tarihi eser günyüzüne çıkarıldı.

AA muhabirinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu toprakları halen önemli bir tarihi zenginliği barındırıyor.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı akademisyenin başkanlığında, bakanlığın izniyle gerçekleştirilen kazılarda, binlerce eser ortaya çıkarılıyor. Kazılarda ortaya çıkarılan envanter niteliğindeki eserler, tasnif çalışmaları sonunda müzelerde teşhire hazır hale getiriliyor.

Türkiye'nin değişik bölgelerinde yürütülen kazılarda sikke, pişmiş toprak kap, taş eser ve heykel gibi farklı türlerde eserler ortaya çıkarılıyor. Bu yıl kasım ayı itibariyle Bakanlar Kurulu kararıyla toplam 517 arkeolojik faaliyet yürütülüyor.

Geçen yıl ise 518 arkeolojik kazı ve araştırmada yaklaşık 7 bin tarihi eser günyüzüne çıkarıldı. Bu yıl da geçen yıla yakın oranda tarihi eser bulunması bekleniyor.

- Apollon'a ait olduğu düşünülen heykel bulundu

Bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden en önemlilerinden biri olarak gösterilen Mersin'in Silifke ilçesindeki Olba antik kentindeki 16 levha halindeki mozaik Silifke Müze Müdürlüğünde koruma altına alındı.

Mozaikler üzerinde geometrik bezemeler arasında birer kadın ve ortada bir erkek olmak üzere toplam üç portre, kanatlı ve pelerinli melek tasviri bulunuyor. İlk belirlemelere göre MS. 24'nci yüzyıl sonları ile 3'üncü yüzyılın ilk yarısı arasındaki döneme tarihlenen mozaiğe yönelik restorasyon ve konservasyon çalışmalarına devam ediyor.

Niğde'nin Altunhisar ilçesindeki Kınık höyükteki kazı çalışmalarında Hellenistik döneme ait iki kerpiç duvarla tanımlanan bir odanın köşe kısmında bulunan silindirik kap, Niğde Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

Denizli'deki Laodikeia antik kentindeki kazılarda ise MS 4 veya 5'inci yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen heykeller bulundu.

Antalya'nın Serik ilçesindeki Aspendos antik kentinde ise Roma bazilikasında Apollon'a ait olduğu tahmin edilen, 123 x 68 santimetre ölçülerinde mermer bir heykel ortaya çıkarıldı.

Yunan mitolojisinde müziğin, güzel sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrı Apollon'a ait olan ve büyük olasılıkla MS 2'nci ve 3'üncü yüzyıllara tarihlenen heykelin, bilimsel çalışmaların tamamlanmasının ardından Antalya Müzesi Müdürlüğünde sergilenmesi öngörülüyor.

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi antik kentindeki Roma köprüsünün onarımı kapsamında tesadüfen rastlanan genç çocuk yüzlü, aslan gövdeli, işlemeli kanatlı, yılan kuyruklu olarak işlendiği görülen bir sfenks, restorasyon ve konservasyon işlemlerinden sonra Kütahya Müzesinde sergilenecek.

Muğla'nın Knidos antik kentindeki kazılarda tespit edilen ve büyük oranda korunmuş pişmiş toprak bir ocak (mangalmaltız) su altından çıkarılarak koruma altına alındı.

AA
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.