Toplu taşıma ücretleri kilometreye bağlı olmalı

Toplu taşıma ücretleri kilometreye bağlı olmalı

Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Bektaş, ülkemizde toplu taşımada ortaya çıkan sorunların ve haksız kazancın ortadan kalkması için çalıştıklarını belirtti.

Toplu taşımada meydana gelen sorun ve sıkıntıların yanında toplu taşıma yapan araç sürücülerinin de hak ve hukuklarını savunduklarını söyleyen Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Bektaş, "Kilometreye bağlı olarak taşıma yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

2 buçuk yıl gibi kısa bir süre önce kurulmalarına rağmen özellikle üyelerine yönelik ciddi katkılar sunduklarını belirten Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Adıyaman Şube Başkanı Mahmut Bektaş, toplu taşımada üyelerine yönelik adab-ı muaşeret kurallarını seminerler halinde ders vereceklerini söyleyen Bektaş, "Türkiye'de toplu taşımada görülen bütün sorunlar üzerine çözümler üretmeye çalışıyoruz. Çünkü Adıyaman'ın sesi Edirne'nin sesi olacak, Edirne'nin sesi Şırnak'ın sesi, Diyarbakır'ın sesi olacaktır. Türkiye'deki toplu taşıma sorunlarını gördüğümüz için Genel Başkanımız Kemal Çetin başkanlığında İstanbul merkez olmak üzere kurulan bir sendikayız. Süleyman Soylu ve Mahalli İdareler Genel Başkanı Ekrem Canalp ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde, Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikamıza ilk defa kendi kimliklerini vermişlerdir. Toplu taşımanın kanunda ilk defa tanımlanması yapılmıştır." dedi.

Toplu taşımacıların sadece sorunlarıyla ilgilenmediklerini, gerekli hallerde onların avukatlıklarını da yaptıklarını belirten Bektaş, "Onların belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla yaşamış olduğu tüm sorunlarda yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Genel Başkanımız Kenan Çetin, bir akaryakıt firmasıyla anlaşma yapmış olup yüzde 6'lık gibi bir indirim imkânı sağlamıştır. Türkiye'de ilk defa bir sivil toplum kuruluşu kendi üyelerine akaryakıt indirimi almıştır." ifadelerini kullandı.

Alanlarında uzman kişilerin sürücülere eğitim vereceğini belirten Bektaş, "Bu arkadaşlarımız bizimle istişare yapıp üyelerimizin çalışması için paneller verecekler, eğitim seminerleri düzenleyecekler. Sendika olarak bizler de şu anda okullara servis taşımacılığı yapan şoförlerimize ve minibüs sürücülerimize belediye ile ortaklaşa, üyelerimizin gelişmesi için Halk Eğitim Merkezi'nde ve belediyenin toplantı salonlarında eğitimler vereceğiz." şeklinde konuştu.

"Toplu taşımayı kullanın"

Toplu taşıma araçlarının özellikle işe gidiş ve geliş saatlerinde kullanılmasının çevre kirliliğinin önüne geçme ve ekonomiye katkı sağlaması açışından büyük önem arz ettiğini belirten Bektaş, "Halkımızın özellikle toplu taşıma araçlarını kullanmasını özellikle rica ediyorum. Çünkü toplu taşımayı kullandığımız zaman, daha az aracımız piyasaya çıkacaktır. Dünyamız sürekli karbonmonoksit gazlarla zehirlenmektedir. Toplu taşıma araçlarının kullanılmasıyla bunun önüne geçmiş olacağız. Türkiye'nin nüfusa oranıyla kişi başına en çok araç Adıyaman'dadır. Bundan dolayı belirli saatlerde özellikle öğle saatlerinde ve akşam çıkışlarında vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini istiyoruz. Hem ülke ekonomisine katkısı olacaktır. Hem ülkemiz daha çok gelişmiş olur. Şu anda dünyada akaryakıt sıkıntısı çekilmektedir. Ben bundan dolayı vatandaşlarımıza toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini önemle rica ediyorum." dedi.

"Adab-ı muaşeret seminerleri vereceğiz"

Toplu taşıma yapan üyelerine yönelik genel görgü kurallarını seminer olarak vereceklerini dile getiren Bektaş, "Özellikle toplu taşıma yapan şoförlerimize yönelik karar aldık. Adıyaman ve ilçelerinde faaliyet gösteren tüm sürücü kursu trafik hocalarına o bölgede toplu taşıma yapan üyelerimize trafik adabı ve adab-ı muaşeret dediğimiz temel görgü kurallarını öğretmeleri için belli zaman aralıklarında toplantıları yapıp onlara seminerler vereceğiz. Amacımız daha huzurlu, daha güvenilir bir trafik akışı sağlamaktır. Çünkü bir şehrin gelişmişliği trafiğin durumuna bağlıdır. Trafik düzeni olan bir şehir her halükarda kültür ve medeniyetiyle gelişmiştir. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz, temel amacımız budur. Çünkü bir ülkenin gelişmişliğini 4 ana unsur belirler. En önemli unsur eğitimdir. Daha sonra sağlık, savunma ve ulaşımdır." ifadelerini kullandı.

"Kimsenin hakkı kimseye geçmesin"

Taşımacılıkta kilometre usulüne göre taşımacılık yapmak için proje başlattıklarını belirten Bektaş, "Toplu taşıma olarak bizler Türkiye genelinde Genel Başkanımız Kemal Çetin Bey'in başlatacağı bir projeyle bizler kilometreye bağlı olarak taşıma yapmak istiyoruz. Kimsenin hakkı kimseye geçmesin. Rabbim bilir ki bu dünyada olmazsa öbür dünyada Rabbim tarafından o hak alınacaktır. Rabbim kul hakkını af etmeyeceğini bize bildirmiştir. Türkiye'de en büyük hayalimiz kilometreye bağlı taşımacılık yapmak. Yani vatandaş bilmeli ki buradan Gölbaşı'na 50 liraya gitmeyecek artık. Kilometresi yakın ise az ücret ödeyecek." şeklinde konuştu.

Özellikle okul servislerinden çok şikâyet aldıklarını dile getiren Bektaş, "Bazı vatandaşlarımız bizi arayıp şikâyette bulunuyor. Evi bir kilometre ileride ama 10 kilometre mesafedekiyle aynı ücreti ödüyor. Bu uygulama yanlıştır. Biz bu uygulamaya karşıyız. Adıyaman'da toplu taşıma yapan üyelerimiz de bize bu konuda destek veriyor. Meclise bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sunmuşuz. Hükümetimiz inşallah bu konuda Ulaştırma Bakanlığına yetki verir, biz de bu konuda çalışmaya başlarız." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.