TOKİ'den sektöre 13 yılda 120 milyar liralık yatırım

TOKİ'den sektöre 13 yılda 120 milyar liralık yatırım

TOKİ Başkanı Turan, son 13 yılda sektöre yaklaşık 120 milyar liralık kaynak aktarıldığını ve bu dönemde üretilen konutların yüzde 8,5'i TOKİ tarafından inşa edildiğini söyledi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, son 13 yılda toplamda 700 bin konut ürettiklerini belirterek, "Bu süreçte sektöre yaklaşık 120 milyar liralık kaynak aktardık" dedi.

Turan, İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi'nce düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, TOKİ'nin sektördeki yerini ve projelerini anlattı.
 
Turan, ülkede düzenli konut stokunu artırmak için 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın direktifleriyle 1984 yılında TOKİ'nin kurulduğunu hatırlatarak, 2002 yılında 58'inci hükumetin "Planlı Kentleşme ve Konut Seferberliği" başlatarak TOKİ’yi de yeni bir vizyona kavuşturduğunu dile getirdi.
 
Son 13 yılda Türkiye'nin tamamında başlanan konut yapımı ile 700 bin rakamına ulaştıklarını ifade eden Turan, "Kamu kuruluşları ile yapılan protokoller çerçevesinde 8 bine yakın sosyal donatı üretimi sağlandı. Bunların içinde 266 hastane, 1003 okul, 18 stadyum, 68 bin kapasiteli yurt/pansiyon ve hizmet binaları gibi faaliyetimiz bulunmakta ve Türkiye'in 50 yıllık açığını kapatmaktadır. 539 cami, 619 ticaret merkezi inşa edilmiştir. Son 13 yılda TOKİ'nin yaptığı konutlarda oturan vatandaşımızın sayısı yaklaşık 3 milyondur" diye konuştu.
 
Turan, TOKİ'nin 13 yılda güncelleştirilmiş rakamlarla sektöre yaklaşık 120 milyar lira kaynak aktardığını söyleyen kaydederek, "Türkiye'de 2002-2015 döneminde 700 bini sosyal konut olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon adet konut üretildi" ifadelerini kullandı.
 
"Öncelik dar gelirli vatandaşların"
 
TOKİ'nin kuruluş amacına uygun olarak sosyal konut ürettiğini dile getiren Turan, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Ürettiğimiz konutların yüzde 85'i sosyal konut niteliğindedir. Bu konutlar öncelikle dar ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımıza verilmektedir. Bu grupların içerisinde engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emekliler için ayrı bir kontenjan ayırmış durumdayız. 64. Hükümet programında da ifade edildiği gibi; emeklilerimizi uygun koşullarla ev sahibi yapacağız. Turizm çalışanları, gazeteciler gibi meslek örgütlerinin yanı sıra farklı şehirlerde organize sanayi bölgesi çalışanlarına dönük konutlar da üretilmektedir.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.