TOBB, 12 alanda Mesleki Yeterlilik Belgesi verecek

TOBB, 12 alanda Mesleki Yeterlilik Belgesi verecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB) iş kazalarının önüne geçilmesi için 12 alanda Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek.

TOBB'dan yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen düzenleme ile ilk etapta 40 meslek dalında mesleki yeterlilik belgesi olmayanların çalışamayacağı ifade edilerek, uygulamanın 25 Mayıs'ta yürürlüğe gireceği bildirildi.

Açıklamada, bu kapsamda TOBB'un girişimleriyle kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezlerinin (MEYBEM) 12 alanda Mesleki Yeterlilik Kurumundan (MYK) sınav ve belgelendirme yetkisi aldığı kaydedildi.
 
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2010 yılından bu yana "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10" projesiyle işi olmayanlara mesleki eğitim vererek istihdam edilmelerini sağladıklarını hatırlattı. Söz konusu projenin ardından mesleki yeterlilik konusunda yeni bir inisiyatif aldıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede MEYBEM'i kurduklarına dikkati çekti.
 
MEYBEM'in tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olan inşaat, asansör ve metal sektörlerini kapsayan 12 alanda sınav ve belgelendirme hizmeti sunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "5 Kasım 2015'te Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen MEYBEM, 28 Aralık 2015 tarihinde MYK'dan sınav ve belgelendirme yetkisini aldı" ifadesini kullandı.
 
Sınav ücretlerinin tamamının devlet tarafından karşılandığını bildiren Hisarcıklıoğlu, "Birliğimiz, sınav ve belgelendirme konusundaki yeni hizmetiyle elini taşın altına koydu. Hedefimiz, zorunluluk getirilen mesleklerin tamamında sınav ve belgelendirme hizmeti vererek, iş kazalarını en aza indirmek ve bu mesleklerde çalışanların nitelik seviyesini yükseltmek. Ayrıca önümüzdeki süreçte mesleki yeterlilik sistemini daha çok tanıtacak ve sınavları oda ve borsalarımız kanalıyla 81 ilde yaygınlaştıracağız" değerlendirmesinde bulundu.
 
Hisarcıklıoğlu, MEYBEM tarafından yapılan ilk sınavın inşaatlarda iskele kurulum elemanı alanı olarak çalışan kişilere yönelik gerçekleştirildiğini belirterek, sınavı başarıyla geçenlerin mesleki yeterlilik belgesi alacaklarını duyurdu.
 
Açıklamada, TOBB İkiz Kuleler'de ofisi bulunan MEYBEM'e başvuruların "www.meybem.com.tr" internet adresi üzerinden bireysel veya kurumsal olarak yapılabileceği bildirildi.
 
Açıklamada, MEYBEM tarafından sınav ve belgelendirme hizmeti verilen alanlar, "Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4" şeklinde sıralandı.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.