Tıp öğrencileri artık manken üzerinde çalışacak

Tıp öğrencileri artık manken üzerinde çalışacak

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi (USİM) açıldı.

Türkiye'de ilk olan merkezde tıp fakültesi öğrencileri sanal hasta mankenler ile birebir uygulama yaparak eğitim alabilecekler.

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan ve tıp öğrencilerinin eğitim şeklini değiştirecek olan İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi ( USİM), Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde açıldı. Açılış töreninde konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'de son 15 yıldır sağlıkta büyük ilerlemeler sağlandığını söyledi. Vali Münir Karaloğlu, sağlıkta dönüşüm projesi ile vatandaşın sağlık kurumlarına erişiminin, sağlık kurumlarında hizmet almasının çok kolaylaştığını vurguladı.

Eskiden vatandaşların gece 03.00'lerde hastanelerde sıraya girmeye başladığının altını çizen Vali Münir Karaloğlu, “Bugün herkesin istediği her hastanede sağlık hizmeti alabildiği ve artık hasta haklarından, hasta güvenliğinden ve hastanın doktorunu seçme imkânlarını konuştuğumuz bir ortama geldik. Artık öğrencilerimize hekimlik bilgi ve becerilerinin yanında en az onun kadar önemli olan iletişim becerilerinin de öğrencilerimize bu simülasyon merkezinde öğrenim süreci içerisinde veriliyor olmasını da çok önemli buluyorum. İletişim becerisinin de hekimlik mesleğinde önemli olduğunu hepimiz biliyoruz" dedi.

Öğrencilerin hata payı azalacak

Öğrencinin hiç kimseye zarar vermeden, herhangi bir hastaya zarar vermeden aynı uygulamayı öğreninceye kadar tekrar etme şansının merkezde yakalıyor olmasını çok önemli bulduğunu kaydeden Vali Karaloğlu, “Öğrenci burada kendi yaptığı hatayı görebilecek veya hocası nerede hata yaptığını uygulama üzerinden göstererek çocuklarımızın eğitimlerini tamamlamasını sağlayacak. Bence bu konuyu Türkiye'ye daha fazla duyurmanız lazım. Çok büyük bir iş başarmışsınız. Ben bu uygulama merkezine katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Uludağ Üniversitesi bu konuda bir öncü olur. Tıp Fakültemiz de bu merkez ile diğer fakültelerimize örnek teşkil eder. Fakültelerimizin kontenjanları artıyor. Türkiye'deki hekim açığının çok büyük olduğunu gördük. Fakülte binalarını büyütmek, öğretim üyesi sayısını bir anda arttırmak mümkün değil ise o zaman buna benzer merkezlerin sayısını arttırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

İyi Hekimlik Uygulamaları Türkiye'de bir ilk

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise yaptığı açılış konuşmasında 3. Nesil üniversite vizyonu ile hayata geçirdikleri çalışmaların, Uludağ Üniversitesi'ni daha iyi bir konuma getirmeye devam ettiğini söyledi. İnsanların kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi, fiziksel yatırımlar kadar nitelikli sağlık kadrolarının yetiştirilmesi ile mümkün olacağını belirten Rektör Yusuf Ulcay, “Bu noktada, tıp fakültemizin eğitim anlayışında da değişime ve teknolojiye ayak uyduracak iyileştirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim görmeye hak kazanan öğrencilerimiz artık çok daha şanslılar. Türkiye'de ilk defa başlattığımız İyi Hekimlik Uygulamaları Merkezi'mizde yetişecek doktorlarımız, daha ilk yıldan itibaren birçok tıbbı uygulamayı simülasyon sistemi ile görme imkanı bulacaklar. Böylece mezunlarımız, Türkiye'deki birçok tıp fakültesine göre daha donanımlı ve daha deneyimli birer hekim olarak yetişecekler" diye konuştu.

Sanal hasta dersi dönemi bahar döneminde başlayacak

UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, yaptığı konuşmada iyi hekim kavramına değindi. Tıp Fakültesi olarak bu yıl insan bilimleri dersini başlattıklarını açıklayan Dekan Selim Gürel, tıp eğitiminin sürekli geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Dekan Gürel, Türkiye'de ilk sanal hasta dersinin 2016 bahar döneminde UÜ Tıp Fakültesi'nde başlatılacağını duyurarak, “Ders boyunca hasta hekim görüşmesi sanal hastalar ile yapılacaktır. Hastalarımız da Türkiye'de ilk defa Türkçe konuşacaklardır. Bunu da Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ndeki hocalarımız ile yapacağımız proje ile hayata geçirmiş olacağız" dedi.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.