TİKA'dan Mevlana projesinde ilk adım

TİKA'dan Mevlana projesinde ilk adım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzeyindeki Belh ilçesinde bulunan Mevlana Celaleddin'in doğduğu ev, babasının ders verdiği Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled Medresesi'nin restorasyonu için ilk adımı attı.

TİKA, proje kapsamında bölgede evleri yıkılacak 28 aileye yeni ev yaptırmaya başladı. Evlerin temel atma törenine Belh Valisi Ata Muhammed Nur, Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Mustafa Erdeviren, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan, Koordinatör Yardımcısı Zeki Bulduk, Şibirgan Afganistan-Türkiye Dostluk Çocuk Hastanesi Koordinatörü Dr. Müslüm Kuzudişli ve yerel yetkililer katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Nur, Türkiye'nin Afganistan'da hayata geçirdiği projeler için teşekkür ederek bu projenin de manevi yönden çok önemli olduğunu söyledi.

Hoca Bahauddin Veled Medresesi'nin restore edilmesiyle Belh sakinlerinin ekonomik açıdan kalkınacağını ifade eden Nur, projenin bitmesinin ardından bölgenin turist akınına uğrayacağını belirtti.

Başkonsolos Erdeviren de gönüller sultanı Hazreti Mevlana'nın diyarından tüm dünyaya gönüller köprüsü oluşacağını, Belh ilçesinin tamamen değişeceğini kaydetti.

TİKA Koordinatörü Karadoğan da Afganistan ve Türkiye'nin ortak değeri olan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin bu topraklarda doğduğunu ve ebedi istirahatgahının da Konya'da olduğunu vurgulayarak Mevlana'nın doğduğu ev ve babası Sultan-ül Ulema Hoca Bahauddin Veled'in ders verdiği medresenin restorasyonu için ilk adımın atıldığını söyledi.

Medrese restorasyon projesi kapsamında 28 evin yıkılması gerektiğini belirten Karadoğan, "TİKA, yıkılacak evlerin yerine ailelere yeni evler yaptıracak. Projeyle ilgili inşaat çalışmaları devam ediyor. Proje sayesinde 28 ev, 29 temiz su kuyusu, stabilize yollar, elektrik şebekesi, mescit, köy giriş kapısı ve çevre duvarı yapılacak" diye konuştu.

Karadoğan, evler inşa edildikten sonra restorasyon işiyle ilgili ihalenin yapılacağını ve uzun yıllardır gündemde olan projenin artık hayata geçirileceğini söyledi.

Eylül sonunda başlayan projenin, 25 Aralık 2015 tarihinde teslim edilmesi öngörülüyor.

Star

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.