TİKA Orta Asya'daki faaliyetlerini yoğunlaştırdı

TİKA Orta Asya'daki faaliyetlerini yoğunlaştırdı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın Afganistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerindeki çalışmaları devam ediyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Afganistan, Özbekistan gibi Orta Asya ülkelerindeki çalışmaları devam ediyor.

Ajanstan yapılan yazılı açıklamada, Afganistan'da açtığı su kuyularıyla binlerce kişinin hayatlarına sağlıklı devam etmelerine katkı sağlayan TİKA, Özbekistan'da arşiv yönetimi, elektronik arşivleme, el yazması eserlerin restorasyonu ve korunması projelerini hayata geçiriyor.

Afganistan'daki Belh Vilayeti Mezar-ı Şerif şehrindeki Belh Bastan ve Üstad Vicdan Liseleri'ne 2'şer derin su kuyusu açan TİKA, ülkede eğitimin desteklenmesine yönelik faaliyetlerine de devam ediyor.

Su kuyuları, okullarda öğrencilerin tatlı içme suyu içmelerine olanak sağlıyor. 2 bin 400 öğrencili Bastan Lisesi ve 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü Üstad Vicdan Lisesi'nde 12 metre derinliğindeki kuyuların yanı sıra 6 bin litre kapasiteli su deposu ve çeşmeler bulunuyor.

120 bin kişiye temiz suya ulaşma imkanı

Afganistan'ın kuzey bölgelerinde sayısı 40'a yükselen su kuyuları sayesinde yaklaşık 12 bin kişi temiz suya ulaşma imkanı buluyor.

TİKA benzer sorunların giderilmesi noktasında birçok projeyi de hayata geçiriyor. İlgili okullara yapılan masa ve sıra desteği esnasında okul müdürünün, çocukların okulda tuzlu su içtiklerini ve imkan olması durumunda tatlı su içebilecekleri bir derin su kuyusu açmaları talebinde bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca söz konusu su kuyularıyla, okul çevresinde yaşayan halkın da tatlı su ihtiyacı gideriliyor.

Özbekistan'la Türkiye arasında işbirliği

TİKA, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Özbekistan Arşiv Ajansı işbirliğinde başlanan projelerle, Özbekistan ile Türkiye arasında arşiv yönetimi eğitimi, elektronik arşivleme, el yazması eserlerin restorasyonu ve korunması konularında çalışmalar yapılıyor.

Osmanlı Arşivi uzmanlarından oluşan bir heyet Özbekistan'a giderek ülkedeki en büyük 3 merkez arşivi ziyaret etmeleriyle ilk adımı atılan projeler kapsamında Türk uzmanlar, arşivlerin restorasyon ve sayısallaştırma bölümlerinde çalışanlar için çalışma atölyesi programları düzenliyor.

İşbirliği yapılan Özbekistan Devlet Merkez Arşivi'nde 9'uncu yüzyıldan bugüne kadar gelen 2 milyona yakın belge muhafaza ediliyor. Belgeler, "Buhara Emiri Kuşbegisi", "Hive Hanlığı Kançılaryası", "Türkistan Çarlık Dönemi Yönetimi", "Vakıf Belgeleri Koleksiyonu" gibi 3 binden fazla koleksiyonu içeriyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.