THY: Ayasofya cami olarak tapuludur

THY: Ayasofya cami olarak tapuludur

Ayasofya üzerine devam eden tartışmalara Emin Çölaşan da katıldı

Risale Haber-Haber Merkezi

Ayasofya üzerine devam eden tartışmalara Emin Çölaşan da katıldı. Sözcü yazarı Çölaşan, Türk Hava Yolları'nın  (THY) yolculara dağıttığı Skylife dergisinde Ayasofya'nın müzeye çevrilmesindeki usulsüzlüğün yazılmasına tepki gösterdi.

Derginin Ağustos 2013 sayısında fotoğraflarla Ayasofya'nın anlatıldığını belirten Çölaşan, önce haberi aktardı ardından da yorumladı:

“Haber şöyle: Ayasofya Cumhuriyet döneminde 24.11.1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesi ile (camiden) müzeye çevrilmiştir. Ne var ki, Bakanlar Kurulu kararının SAHİHLİĞİ üzerinde tereddütler bulunmaktadır. Zira 19.2.1936 tarihli tapu senedine göre, bu gayrimenkul Türkiye Cumhuriyeti tapu kayıtlarında Fatih Sultan Mehmet vakfı adına Ayasofya camii olarak tapuludur.”
Yani Türk Hava Yolları’nı ele geçirmiş bulunan gerici zihniyet Ayasofya’nın aslında cami olduğunu, altında Atatürk’ün de imzası bulunan müzeye çevirme kararnamesinin “Sahih” olmadığını iddia ediyor. Ne demek sahih? Gerçek, doğru, kusursuz, ayıpsız demek. Yani o kararname kusurlu, ayıplı ve doğru değil!"

"Yazının İngilizce bölümünde yer alan ifadede ise yine Ayasofya’nın müze olmasını öngören kararnameden söz edilip şöyle deniliyor: “There are however doubts regarding the legitimacy of that decree…” Türkçesi: “Bu kararnamenin yasallığı (kanuna uygunluğu) konusunda kuşkular vardır.” Yabancı yolculara ülkesini böyle anlatıyor!.. Yani gerici THY yönetimi, Türk ve yabancı uçak yolcularına ücretsiz dağıtılan bu dergide şunu demeye getiriyor: “Ayasofya’nın müze değil, cami olması gerekir…” Ve üstelik 1934 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nin yasal olmadığını (!) yerli ve yabancı uçak yolcularına duyurmaktan utanmıyor, bu yolla Atatürk dönemini aşağılamaya yelteniyor.